hals_215108686

Minska halsbränna

Anja Lundström

ByAnja Lundström

Barnmorska

Lider du av sura uppstötningar och halsbränna? Du är inte ensam, så många som 8 av 10 kvinnor drabbas någon gång under sin graviditet av halsbränna. Förklaringen brukar vara; förändringar i hormonbalansen, att man äter mer frekvent, samt att den växande livmodern ökar trycket på magsäcken.

Några tips

För en del räcker det med att avstå från kryddor och stark mat, friterad mat och tomatprodukter. För andra är halsbrännan så svår att man vaknar av den på natten och har det extra jobbigt i liggande läge. Många kvinnor löser det genom att sitta och sova. Försök då att sova med huvudet högt, låt nacken vila på ett par kuddar så att du kommer upp en bit med överkroppen. Att ligga på vänster sida kan även underlätta halsbränna och sura uppstötningar.

Det finns även receptfria läkemedel att köpa som kan hjälpa. Prata med din barnmorska och fråga efter syrareducerande alternativ som är lämpliga under graviditeten.

Källor: - Reproduktiv hälsa - barnmorskans kompetensområde. Red. Lindgren H., Christensson K., Dykes A-K. Studentlitteratur, andra upplagan, 2022. - 1177: Graviditet.