AdobeStock 267512893

Mjölk och mjölkprodukter

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Mjölk och mjölkprodukter är viktiga källor till bland annat kalcium. Kalcium behövs för att bygga upp barnets skelett och tänder. En halv liter mjölk, fil eller yoghurt om dagen räcker för att täcka barnets kalciumbehov. Även välling innehåller kalcium, men lite mindre än mjölk. En skiva ost ger lika mycket kalcium som ½-1 dl mjölk.

Många mjölkprodukter berikas extra med D-vitamin. Välj alltid berikad mjölk, fil och yoghurt till ditt barn. D-vitamin behövs för att ta upp kalcium i maten. Om ditt barn inte äter några mjölkprodukter alls, till exempel på grund av mjölkproteinallergi, bör du få råd från en dietist.

Vilken mjölk ska små barn dricka?

Barn under 2 år behöver något mer fett i maten än vuxna. Därför kan det kännas naturligt att ge barn feta mjölkprodukter. Men det är framför allt omega-3-fett som barn behöver mer av och det finns inte i mjölken. Därför är det bättre att ge magra mjölkprodukter och i stället ha lite extra rapsolja i maten, eftersom den innehåller omega-3.

Mager mjölk innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som fet mjölk.

Information från Livsmedelsverket