rörelse-pexels-gustavo-fring-3984351-free

Motionera

Anja Lundström

ByAnja Lundström

Barnmorska

Regelbunden träning på låg till medelhög intensitet har vetenskapligt bevisad effekt på sömnen. Det ökar blodets cirkulation och minskar risken för kramp i vaderna. Motion medför även att vi sover bättre, ökar glädjen och förutsättningar för god hälsa under graviditeten.

Om du kan, försök att röra på dig cirka 30–60 min varje dag. Tänk att all rörelse och motion är positiv. Några förslag kan vara att ta regelbundna promenader, utöva yoga, träna simning eller vattengymnastik.

Svårt med motivationen

Är det svårt att hitta motivationen kan du försöka att få med dig en kompis, partner eller anmäla dig till gruppträning för gravida. Men lägg inte ribban för högt, det räcker gott med att knyta på dig träningsskorna, sätta på dig hörlurar och ta en enkel promenad. Kanske medan du lyssnar på ett avsnitt av till exempel Gravidpodden, som du hittar i Play.

Tänk dock på att inte träna för sent på kvällen, då det i stället kan ge omvänd effekt och ge ett ökat energipåslag tätt inpå sänggående.

Källor: - Reproduktiv hälsa - barnmorskans kompetensområde. Red. Lindgren H., Christensson K., Dykes A-K. Studentlitteratur, andra upplagan, 2022. - Gravidstyrka: säker träning för dig som väntar barn. Bülow Orrje. K., Landin. C. Pug Förlag, 2020. - Fjellvang, H., Ulfsdottir, H., Richter, L. Föda barn: Barnmorskornas guide till din förlossning. Norstedts, 2019.