AdobeStock 478370214

När födandet inte går framåt

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det som idag diskuteras kanske allra mest inom förlossningsvården är hur lång tid en förlossning får ta. Vad är egentligen en “normal takt”? Någon hundraprocentig sanning finns inte, och själv är jag dessutom säker på att det skiljer sig från kvinna till kvinna. Nyare forskning visar att kvinnor föder barn med en större individuell skillnad än vården tidigare tagit hänsyn till.

Det kan kännas stressande med ett utdraget förlopp

Ett långt och utdraget förlopp är något som är stressande och tar på krafterna både för mamman och barnet. Det är inte ovanligt att man i dessa situationer också behöver hjälp med smärtlindring i form av ryggbedövning. För att undvika ett långdraget förlossningsförlopp kan kvinnan själv medverka genom att använda upprätta förlossningsställningar samt röra mycket på sig under den aktiva delen av förlossningen. Det gör att stresshormonerna inte tar över och bromsar oxytocinet, som behövs för ett bra värkarbete. Att få i sig både vätska och energi (sött och salt) i små mängder och ofta är bra. Mosad banan är exempel på något som kan vara lättsmält och lättätet.

Sugklocka är vanligast bland förstföderskor

Idag hjälps cirka 6-8% av alla barn till världen med hjälp av sugklocka. Absolut vanligast är det i samband med att kvinnor föder sitt första barn. Anledningen kan vara att kvinnan krystat i över en timme och att förlossningen inte går framåt, eller att barnets hjärtljud visar att barnet är stressat. Det är vanligtvis en förlossningsläkare som utför själva ingreppet. Kvinnan har fått en bedövning, oftast bäckenbottenbedövning, för att minska smärtan. Sugklockan är en form av kopp, plast eller metall som är kopplad till en slang för att man på så sätt kan suga fast koppen mot barnets huvud. Därefter drar läkaren i sugklockan när kvinnan krystar och på så sätt föds barnet fram i regel efter några värkar.

Källor: - Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.