inget hjälper_464997904

När inget hjälper

Anja Lundström

ByAnja Lundström

Barnmorska

Det kan hända att man bara inte kan somna, trots att man testat alla knep. Man blir då stressad över att inte kunna somna, och man kan inte somna för att man är stressad.

Det bästa du kan göra för att bryta den onda spiralen är att acceptera det faktum att du inte kan sova, och att du kommer att få lite sömn i natt. Det är många gånger bättre att kliva upp ur sängen och göra något, i stället för att ligga kvar och vrida och vända på sig och bli mer och mer irriterad. När du har gjort något och bryter tankemönstret är det ofta också mycket lättare att somna efteråt.

Några förslag

Ha penna och papper vid sängen så att du kan skriva ned saker du behöver komma ihåg till imorgon. Då kan du lättare släppa tankar på nästa dag.

Läs en bok, lyssna på lugn musik, eller gör några avslappningsövningar. När vi slappnar av kommer vi även lättare i kontakt med vårt barn i magen och för att skapa en medvetenhet om barnets rörelsemönster så kan man träna enligt metoden Mindfetalness. På så sätt utnyttjar du tiden till något positivt för dig och relationen med ditt barn.

Källor:

  • Fjellvang, H., Ulfsdottir, H., Richter, L. Föda barn: Barnmorskornas guide till din förlossning. Norstedts, 2019.
  • Mindfetalness.
  • 1177: Graviditet.