oxytocin_100122288

Fördelarna med att bära sitt barn

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Att bära barnet är både praktisk, hälsosamt och mysigt. Fördelarna med att ha barnet nära och armarna fria samtidigt är många. Bland annat kan det underlätta anknytningen, gynna amningen och öka friheten.

Anknytning

I livmodern vänjer sig barnet vid det rytmiska ljudet av mammans hjärta och känslan av att vara i ett begränsat utrymme.

När du har ditt barn nära blir det mer naturligt att röra vid barnet, stryka handen över huvudet eller pussa på honom eller henne. Beröring främjar den så viktiga anknytningen mellan dig och ditt barn. Nyfödda barn tycker om att bli tröstade med närhet och få hjälp att hålla ihop kroppen för att känna trygghet. De söker sig till kontakt, helst hud - mot - hud. Forskning visar att fysisk kontakt under spädbarnstiden är viktigt och att det kan ha en påverkan på barnets relationer i framtiden.

Hur våra föräldrar tar hand om oss när vi är små präglar vårt sätt att forma relationer även i vuxen ålder. Under barnets första två levnadsår utvecklas anknytningsprocessen som allra mest och det är under den period som grunden i relationen mellan dig och ditt barn byggs upp.

Hud-mot-hud-kontakt

Omställningen från mammans mage till en tillvaro utanför är en av livets största utmaningar. Barnet har ett stort behov av närhet, så att ligga hud-mot-hud de första timmarna gör övergången mjukare och enklare för barnet.

Enligt forskning rekommenderas noll-separation som arbetssätt inom förlossning och tiden efter födseln. Hud-mot-hud gör att barnet bättre behåller temperaturen, det balanserar blodsockret hos barnet, stimulerar barnets tillväxt, främjar stressregleringen och har en smärtlindrande effekt på både barn och förälder.

Tidig hudkontakt med mamman stimulerar mjölkproduktionen, gör att barnet får en bättre amningsteknik och kommer i kontakt med mammans bakterieflora, vilket är positivt för barnets immunförsvar. Det ökar också mammans frisättning av oxytocin, som är ett viktigt hormon även efter födseln, då det hjälper livmodern att dra ihop sig och på så sätt minskar blödningen.

Oxytocin

Den fysiska och känslomässiga kontakten mellan dig och ditt barn stärks när du bär barnet nära. Det är främst hormonet oxytocin som bidrar till denna kontakt. Detta ”må bra-hormon” frigörs vid beröring. Oxytocin påverkar kroppen både fysiskt och psykiskt och det finns flera hälsoeffekter av hormonet. Vi vet att anknytningen underlättas genom frisättningen av oxytocin, man binder sitt barn till sig med alla sina sinnen.

Framsidan av bröstkorgen är den plats på kroppen som lättast stimulerar oxytocin påslaget, så att bära sitt barn mot bröstet maximerar oxytocinets utsöndring i kroppen.

Gynnar amningen

Forskning visar att bärandet även stärker och underlättar amningen. Studier visar att närheten till barnet stimulerar produktionen av bröstmjölk och gör att bröstmjölken rinner till lättare.

Många mammor som bär sina barn upplever att det haft en positiv inverkan på deras upplevelse av amning. De har lärt sig att känna igen barnets hungersignaler och kan snabbare ge barnet mat vid behov. De ammar oftare och tycker i många fall att amningen går lättare och ammar längre tid.

Trygghet

Att bära ditt barn gör att barnet känner sig tryggt. Barnet känner din värme, kärlek och omsorg och vid minsta osäkerhet kan ditt barn titta upp på dig och få bekräftelse på att du finns nära. Barnet kommer till ro i de lugna rörelserna.

Forskning visar att barn som blir burna mycket har färre skrikperioder. Bärandet hjälper till att tillgodose barnets fysiska behov av rörelse och det kan vara lugnande att känna närheten till sin förälder.

Prata med ditt barn

När du bär har du ditt barn på en höjd som underlättar för barnet att kommunicera med dig och andra i sin omgivning, vilket är positivt för barnets utveckling. Även om barnet inte kan svara på samma sätt som en vuxen; försök att ta för vana att prata med ditt barn. Berätta vad du sysslar med och använd gärna olika tonlägen när du pratar.

För oss människor är det viktigt att vara delaktiga i kommunikationen med andra och känna samvaro. Att andra svarar och interagerar gör att vi känner oss sedda och värdefulla. Redan från en månads ålder använder barnet sig av så kallad turtagning, det vill säga lyssnar på vad du säger, svarar på sitt sätt, lyssnar igen på vad du säger och svarar återigen. Du kan helt enkelt ”diskutera” med barnet och låta det svara dig på sitt vis.

Bli en tryggare förälder

Forskare har observerat att föräldrar och barn som är i nära kontakt också kommer att forma varandras beteenden. Ett barn som är lugnt och nöjt gör att föräldrarna känner sig tryggare och säkrare i sig själva och i rollen som förälder.

Många nyblivna föräldrar beskriver att deras självförtroende vuxit tack vare att de burit sitt barn nära och/eller i bärdon. Föräldrar beskriver att de har lättare att känna igen och tyda barnets signaler och därför kunnat agera innan jobbiga situationer uppstått, vilket lett till minskad stress.

Ökad frihet

När du bär ditt barn med hjälp av ett bärdon kan du uppleva att du får händerna fria. Många föräldrar upplever att det ger en större frihet, så att du kan utföra vardagssysslor i hemmet samtidigt som du har ditt barn nära och under uppsikt. Har du barn sedan tidigare kan det underlätta att ge dem uppmärksamhet och fokus samtidigt som du bär det lilla barnet.