AdobeStock 656299801 edit

Olika typer av missfall

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Tidigt missfall

Missfall som inträffar före vecka 12 och beror oftast på ett genetik- eller kromosomfel hos fostret. Läs mer i artikeln Tidigt missfall.

Sent missfall

Missfall som inträffar efter vecka 12 fram till vecka 22. Efter vecka 22 räknas det inte längre som missfall utan kallas då för intrauterin fosterdöd. Orsaken är inte alltid klar, men det kan bero på en infektion eller en svaghet i cervix (livmoderhalsen).

Missed abortion

Missed abortion – så kallat kvarhållet missfall - innebär att missfallet är fördröjt och att det tar tid, ibland flera veckor innan kroppen stöter bort fostret. Det märks genom att det börjar blöda eller så upptäcks det först vid en ultraljudsundersökning. Ofta har man kvar sina graviditetssymptom trots att fostret inte längre lever.

Upprepade missfall

Brukar innebär att du har haft tre, eller fler, missfall på rad. Här är rekommendation att du ska kontakta vården så att du får göra en utredning där man försöker hitta anledningen till missfallen.