Oro & Mardrömmar

Oro & mardrömmar

Anja Lundström

ByAnja Lundström

Barnmorska

När du väntar barn har du garanterat massor med tankar kring graviditeten, förlossningen och barnet, och säkert har du någon gång känt oro inför vad som komma skall. Nästan alla kvinnor tänker dagligen på om allt är normalt med barnet, är rädda för att något ska vara fel, eller drömmer om födseln.

Dessa tankar är fullt naturliga, men kan bidra till många sömnlösa nätter. Känner du igen dig så försök att prata med någon du litar på. Att dela med dig av dina tankar och känslor som du bär på kan göra dig lugnare.

Om du känner oro

Om du känner oro inför födseln är det också mycket bra att gå på förlossningsförberedande kurser. Det underlättar att veta vad som kommer ske, och du får lära dig övningar som kan hjälpa dig när du ska föda. Prata också med din barnmorska om du känner dig orolig eller rädd, hen möter dagligen kvinnor med liknande tankar och känslor som du.

Det är också väldigt vanligt att man under graviditeten drömmer livligare eller kanske får mardrömmar. Detta kan i sig vara bidragande faktorer till att sova sämre. Försök att slappna av innan sänggående och avdramatisera dina drömmar genom att prata med någon du litar på.

Källor:

  • Reproduktiv hälsa - barnmorskans kompetensområde. Red. Lindgren H., Christensson K., Dykes A-K. Studentlitteratur, andra upplagan, 2022.
  • 1177: Graviditet.