Under graviditeten stiger nivåerna av oxytocin kontinuerligt i din kropp och det bildas små toppar av hormonet mot slutet av graviditeten. Detta är troligtvis en naturlig process för att förbereda dig både psykiskt och fysiskt inför att barnet snart ska födas.
Oxytocinets effekt på vårt välbefinnande och psyke har många fördelar både inför och under förlossningen. Det hjälper dig att känna att du inte är ensam, att boa i hemmet och att bli mer socialt öppen för människor i din omgivning. Dessa förberedelser är en indirekt påverkan av detta hormon för att du ska känna sig så trygg och förberedd som möjligt. Forskning visar att massage under graviditeten har många hälsosamma fördelar just tack vare den extra frisättningen av kroppseget oxytocin som det ger dig.
Under natten när kroppen är van vid att sova och slappna av ökar vår sensitivitet för oxytocin automatiskt. Det är troligen av den orsaken som många som väntar barn börjar känna av de första värkarna under natten eller tidig morgon, då kroppen är som mest avslappnad och mottaglig för oxytocinet.
Många faktorer kan främja oxytocinet
Det finns många faktorer efter födseln som kan främja oxytocin-nivåerna hos både mamma och barn. Att dofta på sitt barns huvud när det precis landat på bröstet är något som frisätter mycket oxytocin hos mamman. Därför är det av värde att undvika mössa på barnets huvud de första timmarna efter födseln, så länge det inte finns en medicinsk indikation för det.
Strax efter födseln erbjuds du en mindre dos av syntetiskt oxytocin (antingen intramuskulärt eller intravenöst) i syfte att hjälpa livmodern att dra ihop sig och förebygga att det inte ska blöda mer än normalt. Inuti livmodern bildas nämligen ett sår när moderkakan har släppt och därifrån kan det blöda om inte livmodern drar ihop sig ordentligt. Livmoderns sammandragningar efter födseln är det som kallas för eftervärkar och kan upplevas som mer smärtsamt ju fler barn man fött. Eftervärkarna styrs av hormonet oxytocin. Du behöver ge ditt informerade samtyckte till om oxytocin ska ges efter födseln.
Källa:
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- 1177.se