BBHM-BirthCenter-38

Naturlig smärtlindring

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Naturliga smärtlindringsmetoder har i princip inga negativa effekter vare sig för barnet eller värkarbetet. Nackdelen är dock att den smärtstillande effekten är svår att förutse i förväg. De naturliga smärtlindringsmetoderna har som regel den bästa effekten i början av förlossningsarbetet.

Fysisk aktivitet

Upprätta förlossningsställningar och rörlighet gör att kroppens egna smärtstillande hormoner ökar. I en upprätt ställning kommer kraften och tyngden från barnet att riktas åt rätt håll. Det blir också lättare att andas, illamående och kräkningar är inte heller lika förekommande. Många kvinnor upplever känslan av kontroll och delaktighet som större.

Dusch och bad

Dusch och bad upplevs av många som både smärtlindrande och framför allt lugnande. En handdusch kan riktas mot det smärtsamma området för att på så sätt avleda smärtan. Badvattnet ska inte vara mer än 38 grader varmt. Och efter ett par timmar är det bra att ta en paus eftersom du kan bli uttorkad och barnet kan få en hög puls.

När det gäller badet kan det vara bra att tänka på följande:

  • Lägger man sig i badet under det tidiga skedet av förlossningsarbetet kan värkarna glesa ut, längre fram under förlossningen påverkas inte värkarna utan ger i regel en mycket bra avslappning och tolerans av smärtan. Om man nu gillar att bada förstås.

Massage

Massage är nog den metod som är vanligast av de smärtlindringsmetoder som inte är läkemedelsbaserade. Här har partnern en stor uppgift, till exempel med ryggmassage som är den massage som används mest. Fotmassage är en annan typ som kan göra att du lättare slappnar av. Vilken typ av massage som är bäst varierar under förlossningsarbetet och det är viktigt att du själv styr hur massagen ska ges. Det bästa är att prova sig fram. Barnmorskan hjälper till och guidar partnern.

Sterila kvaddlar

Det betyder att man injicerar sterilt vatten direkt under huden över det smärtsamma området. Det vanligaste är att injektionerna sker på ryggen eller över blygdbenet. Ju flera ställen man lägger kvaddlarna på, desto bättre effekt kommer du uppleva. Injektionerna ger en kraftigt svidande och brännande smärta som varar i 15-30 sekunder, därefter kommer den smärtstillande effekten som kan sitta kvar 1-2 timmar efter injektionen. Om du behöver kan sedan nya injektioner ges.

TENS (Transkutan elektrisk nervstimulering)

TENS betyder att man ger små elektriska stötar över det smärtsamma området och blockerar på så sätt smärtan. Gummiplattor, som är kopplade till en batteridriven maskin, fästs med tejp över det område som ska behandlas. En svag elektrisk ström, som känns som stötar, framkallar en smärtstillande effekt. Du kan själv hantera apparaten och reglera hur starka de elektriska stötarna ska vara för att ge önskad effekt. Det är en fördel om du har övat in metoden i förväg och också börjat använda metoden i det tidiga skedet av förlossningen.

Värme och kyla

Värme och kyla är klassiska metoder som använts av kvinnor i alla tider. Riktigt varma urvridna frottéhanddukar eller värmekuddar kan placeras över det smärtsamma området. Kyla är vanligast förekommande efter att barnet är fött för att lindra smärta av bristningar i underlivet.

Akupunktur

De flesta barnmorskor är idag bekväma med att använda akupunktur. Behandlingen som har tusenåriga kinesiska traditioner blir allt vanligare under förlossningsarbetet. Genom att sätta akupunkturnålar på speciella punkter uppnås smärtstillande och lugnade effekt.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.