reproductive-health-supplies-coalition-4aerIHVyBBE-unsplash

Preventivmedel efter en graviditet

Helena Kopp Kallner

ByHelena Kopp Kallner

Docent & överläkare inom gynekologi

Många kvinnor känner mot slutet av en graviditet att de längtar efter att få tillbaka sin kropp som den var innan graviditeten. Samtidigt längtar man enormt efter att få träffa den som finns där inne i magen. En ny graviditet ligger ofta långt fram och är inget som alls upptar tankarna. Många kvinnor som man tar upp frågan om en ny graviditet med känner spontant att ”det gärna får dröja ett tag”. Exakt hur långt detta ”tag” ska vara och hur man ska uppnå rätt längd på ”taget” är inte det som tankarna fokuserar på.

Många kvinnor kan bli oplanerat gravida tidigare än väntat

Vi vet att cirka 2 % av kvinnor som fött barn gör en abort inom 1–2 år efter en förlossning. Det innebär att många kvinnor blir oplanerat gravida “för tidigt” och att man antingen önskar längre tid mellan barnen eller att man är klar med sitt barnafödande. Framförallt unga kvinnor har en högre abortfrekvens efter en förlossning vilket är nog så naturligt eftersom de har lättare att bli gravida. Kvinnor som önskar fler barn och de som känner att de är klara med barn just nu har ofta något olika behov av preventivmedel.

Frågor man kan ställa sig är: Hur ser jag på en ny graviditet? Är det en katastrof eller är det något som ändå kan vara välkommet? Skulle jag göra en abort eller skulle jag behålla graviditeten? Och hur ser jag på dessa beslut? Om en graviditet verkligen inte skulle vara önskvärd kanske man har ett behov av ett mer effektivt preventivmedel än om ett syskon är välkommet när som helst.

Det finns olika skäl till att vänta med att bli med barn

Utöver detta finns det kvinnor som av olika skäl ska vänta längre med att bli med barn. Kvinnor som fött med kejsarfödsel ska avvakta med en ny graviditet i minst 6 månader. Kvinnor med komplicerade kejsarfödslar ska gärna vänta ännu längre. Kvinnor med sjukdomar som till exempel diabetes, högt blodtryck, vissa psykiska sjukdomar eller allvarlig havandeskapsförgiftning ska gärna ha noggrant planerade graviditeter för att man ska kunna optimera omhändertagandet redan i tidig graviditet.

I vårdprogrammet för mödravården ska alla kvinnor erbjudas och uppmanas att komma till eftervårdskontroll på mödrahälsovården efter 6–12 veckor, bland annat för att diskutera preventivmedel.

Samtal om preventivmedel tas upp redan under graviditeten

I mödravården inkluderas i ökande grad även information och planering angående preventivmetod innan födseln. Många kvinnor är positiva till att frågan tas upp redan under graviditeten och en ökande andel av kvinnorna är redo att planera och fatta beslut gällande preventivmetod ju längre graviditeten fortskrider. I många fall skulle det underlätta för kvinnan om samtal om preventivmedel ingår i utskrivningssamtal från BB. Det finns mycket forskning om preventivmedel efter en graviditet och man anser inte att det finns några negativa effekter på amning eller på barnets tillväxt eller utveckling.