AdobeStock 480111008

Problem med tänderna

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Under graviditeten svullnar slemhinnorna i munnen och salivens egenskaper förändras. Motståndskraften mot bakterieangrepp minskar också, vilket kan göra att du lättare får tandköttsinflammation och hål i tänderna. Ett ökat sötsug och att äta oftare, vilket ofta underlättar illamående, ökar också risken för karies.

Försök därför att sköta din munhygien ännu mer noggrant när du väntar barn. Använd en tandkräm med fluorid, skölj gärna med fluorid och glöm inte tandtråden. Att tugga tuggummi med Xylitol i efter varje måltid är också ett bra sätt att skydda dina tänder på.

Om du mår så illa att du kräks, tänk på att inte borsta tänderna direkt efter att du kräkts. Skölj istället med munskölj som innehåller flour.

Under graviditeten kan tandköttet lättare börja blöda när du borstar tänderna. Borsta som vanligt, noggrant två gånger per dag, även om det blöder.

Källa:

  • 1177.se