rörligt

Rörligt eller fixerat huvud

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Från ungefär vecka 30 kommer din barnmorska att börja göra något som kallas för YP vid varje besök. YP står för yttre palpation och är en serie handgrepp man använder för att ta reda på hur barnet ligger inuti livmodern. Man känner efter rumpa, ryggsida, smådelar (händer och fötter) och till sist huvudet.

Mot slutet av graviditeten lägger sig de flesta barn med huvudet nedåt. Huvudet ställer sedan in sig och sjunker ned i bäckenet och födelsekanalen. De flesta barn lägger sig med huvudet nedåt innan vecka 36 och när barnmorskan känner på huvudet gör hen en bedömning om huvudet är rörligt, ruckbart eller fixerat.

Rörligt huvud

Om huvudet är rörligt står det över eller i bäckenet, men barnmorskan kan röra det mellan sina händer. Om huvudet är rörligt kan även barnet ändra position i livmodern.

Finns det några risker med rörligt huvud?

Om vattnet skulle gå och barnets huvud är rörligt finns det en liten risk att en del av navelsträngen glider fram mellan huvudet och bäckenet och hamnar i kläm. Det kallas navelsträngsprolaps och är ett akut tillstånd. Om ditt vatten går och du vet att barnets huvud är rörligt ska du ringa till din förlossningsklinik och åka in för en kontroll.

Ruckbart huvud

Om huvudet är ruckbart har barnets huvud sjunkit ned ytterligare i bäckenet och barnmorskan kan endast vicka försiktigt på huvudet. När barnets huvud är ruckbart är sannolikheten väldigt låg att barnet ändrar position.

Fixerat huvud

Om huvudet är fixerat har barnets huvud sjunkit ned ytterligare i bäckeningången och barnmorskan kan inte röra på huvudet mellan sina händer. Hos en förstföderska är det vanligare att barnets huvud fixerar sig jämfört med om du fött barn tidigare. Det beror både på dina musklers elasticitet och på att bäckeningången är något mer rymlig efter tidigare graviditet. När huvudet har fixerat sig är det i princip helt omöjligt för barnet att ändra position.

Måste huvudet fixera sig?

Nej. Att barnets huvud fixerar sig har inget med en förlossningsstart att göra. För de flesta förstföderskor fixerar sig huvudet innan vecka 36, men för de flesta omföderskor sker det inte förrän strax innan värkstart eller när värkarna redan startat. Det är alltså fullt möjligt att värkarbetet startar oavsett om barnets huvud fixerat sig eller inte.

Källor:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
    • 1177.se