getty-images-12Hrz5Ap uI-unsplash

Ryggsmärta

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

När livmodern blir tyngre ökar det belastningen på muskler, leder och ligament, framför allt i ryggen och bäckenet. Det är vanligt atbörja svanka mer när magen blir större, vilket innebär en extra påfrestning på musklerna i ländryggen. Du kan märka av det som en smärta i ryggen som blir värre under senare delen av graviditeten.

Om du har ryggbesvär kan små vilopauser lindra och göra att du orkar med dagen; att ligga på sidan med benen böjda brukar vara skönt och avlastande, gärna med en kudde mellan knän och fötter. Motion och anpassad träning, gärna med fokus på bäckenbotten, kan förebygga ryggsmärtor eftersom starka muskler lättare orkar med den ökade belastningen.

Om du har smärta från bäckenlederna, se artikeln ”Bäckenrelaterad smärta” i vår kategori “Besvär & sjukdomar” för mer information om hur du kan lindra smärtan.

Källa: - Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur. - 1177.se