AdobeStock_627327679

Sammandragningar

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Till den normala graviditeten och dess fysiologi hör sammandragningar till, och dessa kan komma så tidigt som i vecka 16. Sammandragningar som inte påverkar livmodertappen är livmoderns sätt att träna sig stark inför ett värkarbete. Den här typen av sammandragningar kallas även för Braxton Hicks.

Var uppmärksam på hur dina sammandragningar känns

Sammandragningar kan som sagt vara helt normalt, men de kan också framkallas av till exempel stress eller en urinvägsinfektion. Har du sammandragningar som försvinner under vila och inte gör ont är de generellt sett ofarliga, men har man sammandragningar i omgångar under dagen och som inte försvinner när man vilar bör man ta kontakt med sin barnmorskemottagning. Är sammandragningarna smärtsamma och inte försvinner i vila kan du behöva träffa en läkare som kommer göra en bedömning av din livmodertapp, detta för att förhindra för tidig födsel.

Mot slutet, när graviditeten är fullgången, alltså 37+0 graviditetsveckor kan man uppleva något som kallas förvärkar, vilket är kroppens sätt att förbereda inför födsel. Dessa värkar är egentligen samma sak som sammandragningar, skillnaden är att de har påverkan på livmodertappen och senare övergår till ett etablerat värkarbete. Ibland efter ett par veckor, ibland efter ett par timmar.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
    • 1177.se