cdc-yWVXIctGu3A-unsplash

Säsongsinfluensa & vaccin

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Även om influensan varierar per säsong i hur smittsam viruset är rekommenderas gravida att vaccinera sig. Detta på grund av att de som väntar barn har en ökad risk för att utveckla svårare symtom och allvarlig sjukdom jämfört med andra grupper. De flesta blir inte allvarligt sjuka vid en influensa men risken är som sagt förhöjd. Det beror på huruvida du som väntar barn har underliggande sjukdomar, på din immunitet samt på just den här influensaepidemins storlek.

Vaccinet är gratis i de flesta regioner

I de flesta regioner är vaccinet gratis för dig som väntar barn och du kan boka tid på din vårdcentral för att få vaccinationen. Det rekommenderas att vaccinera sig efter 12 fulla graviditetsveckor. Om du är gravid och tillhör en medicinsk riskgrupp kan vaccination tidigare än så vara aktuellt. Det kan till exempel vara om du har kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom, nedsatt lungfunktion eller hostkraft, diabetes, kronisk lever- eller njursvikt eller immunsuppression. Prata med din barnmorska om vad som gäller för dig.

Drabbas du av influensa i slutet av graviditeten ska du kontakta vården

Vaccinet är säkert både för den gravida och för fostret, det skyddar även det nyfödda barnet. Om du har eller planerar att vaccinera dig mot covid-19 går även det bra. Du kan göra det vid samma tillfälle, då dessa vaccin går bra att kombinera.

Om du trots allt drabbas av influensan ska du kontakta vården framför allt om du är i slutet av din graviditet. Då kan något som kallas anti-viral behandling vara aktuellt, men det är upp till din läkare inom mödrahälsovården att bedöma. Kontakta din barnmorskemottagning om du upplever symtom eller känner dig osäker på vad som gäller för just dig.

Källa: