Giving birth at home

Allt om hemfödsel

Ida Nyström

ByIda Nyström

Barnmorska

Funderar du på att föda barn hemma? Då är det här en text du vill läsa! Vi har sammanställt hur det ser ut i Sverige idag.

Då det tyvärr saknas officiell statistik för hemfödslar och hembarnmorskor i Sverige idag finns bara ungefärliga antal att förhålla sig till. Idag arbetar cirka 30-40 barnmorskor aktivt med att bistå hemfödslar runtom i Sverige. Tidigare föddes cirka 80-90 barn hemma per år men under pandemin ökade antalet hemfödslar till en nationell siffra på cirka 180 per år. Efterfrågan har många gånger varit större än möjligheten på grund av för få aktiva hembarnmorskor.

Vem kan föda hemma?

Alla gravida har en självbestämmanderätt om var de önskar att föda sitt/sina barn. Dock rekommenderas det att du är frisk och har haft en normal graviditet med förväntad okomplicerad vaginal födsel om du väljer att föda i hemmet. Om du tidigare genomgått någon form av operation på livmodern (till exempel kejsarfödsel), haft en stor blödning eller en allvarligare grad av bristning vid tidigare födsel eller bär på fler än ett barn rekommenderas inte hemfödsel. Detta är för din och ditt barns säkerhet.

Om du har någon känd riskfaktor och ändå önskar hemfödsel rekommenderas dialog med din barnmorska och obstetriker för en individuell bedömning. Däremot, om du eller barnet är i behov av läkemedel, du önskar medicinsk smärtlindring eller någon av er är i behov av annan personal än barnmorskan (till exempel obstetriker, anestesipersonal eller barnläkare) är rekommendationen att du föder på ett sjukhus. Det rekommenderas även att du har med dig minst en barnmorska vid en hemfödsel som medicinsk säkerhet, något som tyvärr inte alltid är möjligt beroende på var i landet du bor och önskar föda.

Fördelar med att föda hemma

Fördelarna med en hemfödsel är många, så länge du själv önskat det samt att du och barnet mår bra. Några av fördelarna är att du slipper resan till och från sjukhuset, att du får vara i en miljö där du känner dig trygg och bäst kan slappna av (vilket ger en positiv inverkan på födselns förlopp) och att du kan välja vilka och hur många som ska vara med dig, både stödpersoner och barnmorskor. Oftast möter du dina hembarnmorskor vid flera tillfällen under graviditeten och kan bygga en relation som bidrar till ökad trygghet vid själva födseln.

Risker med att föda hemma

Generellt sett finns det inga direkta risker med att föda i hemmet, så länge det inte finns några kända riskfaktorer hos dig eller barnet och så länge förlossningens förlopp går framåt som förväntat. Några få studier har visat en marginell ökad risk för barnet att födas i hemmet om det är kvinnans första födsel. Om något avviker från det normala och förväntade kommer barnmorskan att ge tydlig information om det och vad som rekommenderas som åtgärd.

Ibland kan en överflyttning till sjukhus bli aktuell på grund av till exempel behov för mer smärtlindring eller att du som föderska/barnet är i behov av mer medicinsk hjälp än den som kan erbjudas i hemmet.

Avståndet till närmaste sjukhus, om du är frisk eller har några kända riskfaktorer och hur barnet har det i magen, är alla viktiga faktorer som bör tas hänsyn till när det gäller önskemål om hemfödsel.

Smärtlindring när du föder i hemmet

När du föder hemma är det så kallade alternativa/naturliga smärtlindringsmetoder som finns tillgängliga, det vill säga icke medicinsk smärtlindring. Exempel på det är bad, dusch, TENS, akupunktur, värme, massage, sterila kvaddlar, akupressur och olika typer av profylaxmetoder för andning och avslappning. I andra länder förekommer lustgas som smärtlindring i hemmet, något som inte är vedertaget i Sverige idag.

Vad kostar det att föda hemma?

Idag är Stockholm och Västerbotten de enda landsting som erbjuder finansierad hemfödsel, om än med en mycket begränsad möjlighet. Sedan några år tillbaka har det inom region Stockholm funnits ett erbjudande om finansierad hemfödsel kopplat till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Erbjudandet gäller endast friska omföderskor som är folkbokförda i Stockholm och är i vecka 37+0-41+6 då födseln startar. Du bör ha genomgått mödravårdens basprogram med normala fynd under graviditeten, tidigare haft en okomplicerad graviditet/födsel, inte bo längre bort än 30-40 min från Karolinska Huddinge samt genomgått en medicinsk läkarbedömning för att bedöma möjlighet till födsel i hemmet. Projektet kallas för ”Min barnmorska” och är en vårdform (case load midwifery) som finns i många andra länder idag men inte etablerats helt i Sverige ännu. Projektet, som planerar att bli en del av den ordinarie vården, är en sammanhängande vårdkedja där mödravårdscentraler i Stockholm är sammankopplade med förlossnings- och eftervård med en grupp barnmorskor som följer och lär känna kvinnorna redan under graviditeten.

Om du önskar att föda hemma, men inte faller under kriterierna för en finansierad hemfödsel i Stockholms vårdval, är den privata kostnaden cirka 20-30.000 kronor idag. I övriga Sverige behöver du finansiera födseln privat om du önskar att föda hemma.

Hur förbereder jag mig bäst på att föda hemma?

Att förbereda sig inför en hemfödsel kan göras på många sätt, både i den fysiska miljön och mentalt. Skillnaden från födsel på sjukhus är att du fritt kan påverka miljön du ska föda i. Vad önskar du ha du runt dig? Madrass på golvet, förlossningspool, handdukar, mjuka kuddar att stötta kroppen med i olika positioner eller kanske någon speciell mat och dryck i kylskåpet? Möjligheterna är många och det är du som väljer vad som på bästa sätt kan bidra till att du får en så god upplevelse av din födsel som möjligt.

Hur hittar jag en barnmorska som kan bistå mig vid födseln?

Om du bor i Stockholm och inte har möjlighet att söka till projektet ”min barnmorska”, men önskar en hemfödsel kan du höra med din barnmorska på mödravården om kontakt till de som arbetar med hemfödslar där du bor.

Om du inte har möjlighet till en hemfödsel

Om du av någon anledning inte har möjlighet till en hemfödsel finns det många sätt att skapa en trygg miljö runt dig även om du föder på sjukhus. Du kan tex ta med dig något hemifrån som ger dig trygghet, skapa en musiklista med låtar som får dig att slappna av och må bra eller ta med dig belysning i form av el-ljus eller ljusslinga som kan skapa en mer rogivande känsla.