AdobeStock 192485996

Borrelia

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det här är en bakterieinfektion man får genom fästingbett. Fästingen måste ha bitit sig fast i huden för att smittan ska kunna överföras. Att ta bort en fästing så snabbt det går (inom 1–2 dygn) gör att risken för smitta minskar.

Är du i ett fästingrikt område bör du ta för vana att noggrant kolla av hela huden dagligen. Var extra noga med alla ställen där det är varmt och lite fuktigt, exempelvis armhålor, ljumskar och underliv.

Symptomen är samma när du väntar barn som när du inte väntar barn. Det första tecknet brukar vara en röd, ringformad hudrodnad på platsen för bettet, som oftast uppträder cirka 7–14 dagar efter det att du blivit biten.

Enligt studier verkar risken för att ditt barn smittas vara väldigt liten, förutsatt att du får rätt antibiotika. Kontakta vården om du misstänker att du har fått Borrelia.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se