pröv barnvagn_395947300

Den stora vagnguiden

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Att köpa sin första barnvagn är inte helt enkelt. För att inte gå vilse i djungeln av vagnar finns det några saker som kan vara bra att tänka på, till exempel vilka funktioner och karaktärstyper de olika barnvagnarna erbjuder och vilka av dem som känns viktigast för just dig och ditt barn. För att komma fram till rätt barnvagn kan det vara bra att göra lite research på de olika alternativen du kan tänka dig. På så sätt kan du få reda på om det verkar vara en bra vagn, om den lever upp till dina förväntningar, eller tvärtom inser att den inte längre är vad du söker.

Vilket behov finns?

Bland det första du bör göra när du ska köpa en barnvagn är att fundera på vilka behov du har för vagnen. Det vill säga hur och var du kommer att använda den:

  • Kommer du att gå långa skogspromenader?
  • Är det mycket snö där du bor?
  • Ska den med på många resor?
  • Ska du flyga med den?
  • Ska du ha den på shoppingturer i stan eller ska den köras på grusvägar på landet?
  • Ska du åka mycket buss/tåg/tunnelbana/spårvagn med vagnen?
  • Har du en trång bil som vagnen ska få plats i?
  • Går det att ta med vagnen upp om du bor i lägenhet? Får den plats i hissen?

Vagntyp

Den största skillnaden mellan olika moderna vagnar är hjulen. Det finns vagnar med fyra fasta hjul, vagnar med två små svängbara hjul fram och större fasta bak samt vagnar med tre hjul; två stora fasta bak och ett stort svängbart fram. Det är stor skillnad mellan dessa olika vagnar, så det är klokt att bestämma detta först:

En traditionell vagn med fyra stora fasta hjul är oftast stabil och komfortabel både för föraren och barnet. Den har ofta bra stötdämpning och är lätt att ta sig fram med i tuffare terräng och snö. Å andra sidan är den ofta stor och ganska tung och därför svårare att manövrera i stan och lyfta in i bilen.

Trehjulingen är ofta lätt att ta sig fram med både i stan och på landet tack vare att alla hjul är stora och framhjulet är svängbart. Trehjulingen kan därför vara en bra kompromiss om man både vill ha framkomlighet och smidighet. En trehjuling är dock aldrig lika stabil som en vagn med fyra fasta hjul och den har sällan lika bra stötdämpning. Den går också något sämre i snö än en fyrhjuling med fasta hjul. Ofta är en trehjuling dessutom ganska stor.

En fyrhjuling med små svängbara hjul fram är väldigt lätt att svänga och manövrera. Den är ofta lätt, stabilare och ofta mindre än en trehjuling. På grund av de små hjulen är den dock svårare att köra i snö, på grus och på ojämnt underlag.

De olika hjulen

Egentligen finns det 4 olika typer av hjul; lufthjul, skumfyllda gummihjul, EVA-hjul och PU-hjul.

Lufthjul är av gummi, de liknar cykeldäck och har en luftslang inuti vilket gör att man kan drabbas av punktering. Man behöver också pumpa hjulen ibland. Gummihjul håller väldigt länge och har bra grepp i snö.

Skumfyllda gummihjul har samma yta som vanliga lufthjul, men istället för att vara fyllda med luft är det ett skum inuti som gör att man inte behöver pumpa hjulen och inte heller kan få punktering. Eftersom hjulen är av gummi håller de länge och har bra grepp i snö, men de är lite tyngre än vanliga lufthjul. De är också ganska hårda och ger därför sämre stötdämpning än lufthjul.

EVA-hjul är punkteringsfria hjul som är gjorda i plast vilket gör att det lätt fastnar grus i dem och att de slits fort. Man slipper dock punktering och punkteringsfria hjul är väldigt lätta.

PU-hjul är punkteringsfria hjul gjorda i en plast som är mycket tåligare än EVA-plasten. Det fastnar inget grus i dem och de är mjukare än EVA-hjulen. Du behöver inte pumpa dem eller riskera punktering. De är dock tyngre än EVA-hjulen. Detta är ett nytt typ av hjul som blir allt vanligare, de kallas lite olika men exempelvis Emmaljungas Ecco-hjul är av den här sorten.

De olika handtagen

Det finns 3 olika typer av handtag: fast handtag, knäledshandtag och teleskophandtag:

  • De fasta handtagen går inte att justera utan har en fast höjd. Ställbart handtag kan vara bra om man är kort, lång eller om de som ska köra vagnen har olika längd.
  • Ett knäledshandtag viks uppåt och nedåt och passar bäst till korta personer eftersom man får lättare att häva vagnen ju längre ner man har handtaget.
  • Ett teleskophandtag dras utåt och passar bäst till långa personer eftersom man får lättare att häva vagnen ju högre man har handtaget. Ska man åka mycket kollektivt kan det vara en fördel med knäledshandtag eftersom det går att vika undan så att vagnen blir mindre.

Barnvagnens olika delar

Du behöver ha en liggdel till vagnen om den ska användas till en nyfödd. Ett tips är att bestämma vilken typ av vagn du vill ha först, och utefter det bestämma liggdel.

Det är inte så stor skillnad på de olika liggdelarnas funktioner och dessutom använder du liggdelen så kort tid. I vissa vagnar ingår till och med liggdelen. Vad du ska bestämma är alltså om du vill ha en duo- eller kombivagn. Om du bor i lägenhet där du måste lämna vagnen i trapphuset eller barnvagnsförrådet är det smidigast att ha en kombivagn, det vill säga en lift som du kan bära med dig barnet i. Det går ofta att bära även en separat liggdel men den är tyngre, större och klumpigare.

Separat liggdel

En separat liggdel sätter du fast på chassit istället för sittdelen. Liggdelen har nästan alltid en egen sufflett och den typen av vagn kallas duovagn. Fördelen med att ha en separat liggdel är att den ofta är stor, vilket gör att barnet inte växer ur den så snabbt.

Det är svalt och luftigt för barnet i liggdelen på sommaren och det finns plats för många täcken och overaller i den på vintern. Ibland kan du välja en annan färg på liggdelen än på sittdelen, vilket också kan vara roligt.

Ofta lättare än sittdelen

En separat liggdel är ofta lättare än sittdelen vilket gör att vagnen blir lättare när du använder liggdelen. Det är däremot ofta dyrare att köpa en separat liggdel än att köpa en lift, men då finns även en andrahandsmarknad där du kan sälja den när den använts klart.

Andra nackdelar kan vara att den tar upp förvaringsplats när den inte används och att den är tyngre och klumpigare att bära än en lift. De flesta liggdelar har bärhandtag eller går att bära i suffletten men det blir lite bökigare än med en lift. Du måste även ha en liggdel av samma märke som vagnen (till skillnad från en lift). Men i de flesta barnvagnspaket man köper idag ingår både en sitt- och liggdel.

Mjuklift

Mjuklift är en lift som läggs i vagnen, alltså i sittdelen. Vagnen blir då en så kallad kombivagn. Vissa märken funkar däremot även utmärkt att även lägga i en liggdel.

En mjuklift har mjuka sidor och ibland ett lock som inte alltid går att ta av helt. En mjuklift är oftast mindre än en separat liggdel eftersom liften måste få plats i sittdelen. Den sitter ganska tätt runt barnet vilket gör att det blir varmt, vilket kan vara bra på vintern men mindre bra på sommaren. En mjuklift är ofta den som går att använda längst eftersom många mjukliftar går att göra om till åkpåse eller ligg/sittdyna.

Ta med barnet lätt

Mjukliftar har även bärhandtag som gör att man kan lyfta den ur vagnen när barnet fortfarande ligger i. Detta kan vara skönt om man bor i en lägenhet där man måste lämna vagnen i trapphuset eller i förrådet. Det gör också så att man lätt kan ta med sig barnet in hos vänner eller på caféer även om den fortfarande sover. En mjuklift kan däremot göra vagnen tyngre eftersom sittdelen ofta är ganska tung och en lift ger ytterligare 2-3 kg extratyngd till vagnen.

Ett annat plus är att en mjuklift inte behöver vara av samma märke som barnvagnen. Då kan du kan välja ett billigare märke på mjukliften och spara många hundralappar om du vill det.

Hårdlift

Hårdliften har egentligen samma egenskaper och funktioner som mjukliften förutom att den har hårda kanter. Det gör att den är luftigare och svalare för barnet. Hårdliften har också bärhandtag och väger cirka 2–3 kg. Det går dock inte att göra om en hårdlift till åkpåse. Det kan vara svårare att hitta en hårdlift av ett annat märke som passar till vagnen och det är inte lika vanligt idag med traditionella hårdliftar.

Hårdliften är också ofta billigare än en separat liggdel. En vagn med hårdlift blir även en så kallad kombivagn. Det kan skilja på mått och vikt mellan hårdlift och mjuklift, så det måste man kolla upp för varje enskild vagn (exempelvis på barnvagnstillverkarens hemsida).

Framåt- eller bakåtvänd sittdel?

Det är vanligt att bebisar redan vid 4-5 månader börjar tröttna på att ligga ner och då gärna vill komma upp och se lite mer. Det kan dock vara tidigt att vända barnet framåt redan i den tidiga åldern.

Många tycker därför att det är viktigt med möjligheten att ha barnet i en mer upprätt position fast bakåtvänt, vänd mot föräldern, eftersom små barn kan bli stressade av för mycket intryck. Barnet kan också känna sig tryggare om det ser sin förälder och många föräldrar tycker det är en fördel att kunna se sitt barn och hur det mår. På vissa vagnar går det inte att vända sittdelen utan den är bara framåtvänd, så fundera på om du vill ha en vagn med vändbar sittdel.

Hopfällning

Det här kan vara lite krångligt. Det finns massor av olika sätt som vagnarna fälls ihop på. I vissa fall måste man ta av sittdelen och vända den, i andra fall går vagnen att fälla med sittdelen på, men inte med liggdelen (att kunna fälla ihop vagnen med liggdelen på är ganska ovanligt). Att kunna fälla ihop med sittdelen på är vanligare men det finns även en hel del vagnar som man måste ta av sittdelen för att fälla ihop, eller vända den framåt. Tänk över om det blir jobbigt med detta extra moment och att ha två delar att hantera. Fördelen med en hopfällning i två delar är att vagnen ofta blir betydligt mindre än om den fälls med sittdelen på.

Babyskydd

En funktion som blir allt vanligare är att kunna sätta fast babyskyddet (bilstolen) direkt på chassit. De finns de barnvagnar som har tillhörande babyskydd som passar barnvagnen, men i de flesta fall kräver det att man köper till en adapter. Alla babyskydd passar inte alla vagnmodeller så ha det i åtanke innan du gör ditt köp. Åker du mycket bil kan det vara en bra idé att kunna fästa babyskyddet på vagnen så att du slipper väcka barnet när du ska göra ärenden (ska man använda vagnen långa stunder bör man förstås ha barnet i liggdelen).

Varukorg

Om du har behov av att ta med dig mycket saker, exempelvis om du ska gå och handla och behöver ha med dig matkassar hem är det bra att fundera på vilken sorts varukorg du vill ha (och kolla upp hur hög vikt den klarar). Många varukorgar är i tyg och de går ofta inte att lasta lika tungt som varukorgar i stål. Varukorgar i stål är lättare att stapla saker i medan varukorgar i tyg är bättre till saker som man inte vill ska bli smutsiga.

Välj ut 1–3 barnvagnar

När du fått tillfälle att klämma och känna lite i butik gäller det att välja 1 till 3 stycken vagnar som du tycker verkar bäst (om det nu finns flera alternativ, kanske fastnar du för en direkt). Vilka preferenser du utgår ifrån när du gör valen är helt upp till dig. Om en billig eller dyr barnvagn är en smaksak för dig kan det vara bra att tänka på att andrahandsvärdet blir sämre om man köper en billig vagn.

Vissa väljer vagn utifrån design, vilken de tycker är snyggast helt enkelt, medan andra hittar en viss funktion som bara finns på en specifik vagn och väljer därför just den. Mått och vikt är också något som kan vara avgörande när man bestämmer vilken vagn som passar bäst. I slutändan är det helt upp till dig vad du väljer att gå på, och här finns det inget rätt eller fel. Huvudsaken är att du hittar en barnvagn som är säker för ditt barn och som du känner passar in med dig och din livsstil.