AdobeStock 542540433

Havandeskapsförgiftning

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Under en graviditet sker stora förändringar i vår blodcirkulation. Cirkulationen anpassas till graviditeten; vi får mer blod och motståndet i kärlen minskar. Detta leder till att det är vanligt att blodtrycket sjunker i början av graviditeten. Under graviditetens andra del börjar blodtrycket däremot att stiga igen. Att det händer är helt normalt, de flesta kvinnor brukar inte påverkas.

Om blodtrycksstegringen blir för hög kan det var ett tecken på komplikation. En av dessa komplikationer är havandeskapsförgiftning. Det första som sker, vilket du inte kan känna av själv, är att blodtrycket stiger. Det ökade trycket gör att protein läcker ut i urinen. Det kallas då pre-eklampsi, eller havandeskapsförgiftning.

Idag vet vi inte varför havandeskapsförgiftning uppstår men man tror att orsaken är det som kallas multifaktoriell, alltså att det finns flera bakomliggande orsaker. Ålder, rökning, vikt, ärftlighet och typ av graviditet är några av riskfaktorerna.

Regelbundna kontroller av blodtryck

När man går på sina kontroller hos barnmorskan tas alltid ett blodtryck och ofta även en urinsticka. Detta gör man för att så tidigt som möjligt upptäcka en eventuell havandeskapsförgiftning. Ett normalt blodtryck ska ligga under 140/90 när man väntar barn. Har man högre blodtryck än så klassas det som högt blodtryck, eller hypertoni. Om kvinnan har högt blodtryck i kombination med protein i urinen ställs diagnosen pre-eklampsi, havandeskapsförgiftning.

Om det stigande blodtrycket och pre-eklampsin inte behandlas kan det leda till att fler organ i kroppen påverkas. I sällsynta fall kan det leda till en mer allvarlig diagnos med kramper, kallat eklampsi, vilket i sin tur kan leda till ett tillstånd som heter HELLP. HELLP är ett livshotande tillstånd som påverkar blodets förmåga att koagulera samt flertalet av kroppens inre organ.

Symptom att själv vara uppmärksam på:

  • Huvudvärk som uppkommer plötsligt och som du inte känner igen. Det ökade blodtrycket leder till en tryckande huvudvärk som inte går att behandla med paracetamol eller som försvinner genom att vila
  • Svullnad som börjar hastigt. Främst i ansiktet, händerna eller fötterna. Svullnaden beror på att protein läcker ut i kroppen och binder vätska. Det är vanligt med en snabb viktökning på kort tid
  • Påverkan på synen. Upplevs ofta som blixtar eller flimmer för ögonen
  • Illamående eller kräkningar
  • Allmän sjukdomskänsla
  • Smärta under höger revbensbåge

Flera av dessa symtom är vanliga att uppleva under en graviditet men det är viktigt att tala med din barnmorska om du upplever något av dessa symtom för att utesluta eventuell havandeskapsförgiftning.

Havandeskapsförgiftning är generellt sett ovanligt

Generellt sett är havandeskapsförgiftning ovanligt och förekommer endast i cirka 2–10% av alla graviditeter. Har man genomgått en graviditet utan att få påverkan på blodtrycket är det ovanligt att det skulle ske nästkommande graviditet.

Havandeskapsförgiftning är vanligare hos förstföderskor. Två av tre kvinnor som drabbas är förstföderskor. Vanligaste är att att man drabbas efter vecka 34, alltså mot slutet av graviditeten.

Riskfaktorer och förebyggande behandling

Om du har någon av nedanstående riskfaktorer behöver du förebyggande behandling med blodförtunnande läkemedel som sätts in under den första trimestern.

-Du väntar tvillingar -Du har haft havandeskapsförgiftning vid en tidigare graviditet -Du har en njursjukdom -Du är diagnostiserad med högt blodtryck -Du har diabetes typ-1 eller typ-2 -Du APS, antifosfolipidsyndromet eller en autoimmun sjukdom som SLE -Du har blivit gravid genom IVF med äggdonation

Behandling

För att minska risken för att blodtrycket stiger är det bra att undvika stress. Vid dessa fall brukar sjukskrivning rekommenderas.

Det finns inget läkemedel som kan ta bort själva tillståndet, däremot finns det läkemedel som kan sänka blodtrycket. Den behandling som är botande är att föda barn.

Om symtomen blir allvarliga kan förlossningen behöva sättas igång, och om symtomen är uttalade kan barnet behöva födas innan graviditeten är fullgången. Vanligtvis går tillståndet över efter några dygn, ibland upp till en vecka efter det att barnet har fötts.

Källa: -1177. Havandeskapsförgiftning. - https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/gynekologi-obstetrik/preeklampsi-och-eklampsi-utredning/ - *Obstetrik. Ajne, G., Blomberg M. och Karlsson, Y. Studentlitteratur, 2021.