AdobeStock 314858535

HIV

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

HIV är ett virus som kan överföras genom blodsmitta, via sex (sekret från slidan och sperma) och via amning, där viruset finns i bröstmjölken.

Alla som väntar barn i Sverige erbjuds screening för HIV vid inskrivning hos barnmorskan. Vid ditt första besök hos barnmorskemottagningen tas ett blodprov. Många som infekterats får inga symptom alls, men de symptom som uppkommer cirka 2–3 veckor efter att du blivit infekterad är; feber, halsont, svullna lymfkörtlar och hudutslag. Barnet kan smittas under graviditet, födsel och vid amning.

Har du en välinställd HIV är risken att barnet smittas under graviditet eller födsel minimal. För att undvika att barnet smittas är amning inte tillåten.

Har du en bekräftad eller nyupptäckt HIV-infektion kommer den att följas av en specialistläkare under hela graviditeten.

Källa: