AdobeStock_577342924

Föräldraledighet – hur ska man planera?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Föräldraledigheten är för många en fantastisk tid i livet. Man får gå in i sitt barns värld fullständigt, dela hela livet ihop och bli nästan ett med varandra. Det kan också vara en ganska ensam och slitsam tid. Hur väl man trivs som föräldraledig har inte att göra med hur mycket man älskar sitt barn. Det avgörs mer av hur mycket man tycker om monotoni, barnsånger och barnvagnspromenader samt om man njuter eller våndas av att vara borta från sin arbetsplats.

Föräldraledighet som partner

Att pappor och medmammor går omkring med sitt barn på dagarna är ett ganska färskt fenomen. Fram till nyligen var det fullkomligt självklart att om någon skulle vara hemma med barnet,var det den som fött barnet. Hon fick en klumpsumma i ersättning oavsett om hon jobbade eller var barnledig. Pappan fick inga pengar alls.

Först 1974 infördes föräldraförsäkringen som gav båda föräldrarna möjlighet till betald barnledighet. Första året tog männen ut 0,5 procent av pengarna. Sedan har männens uttag ökat långsamt men stadigt.

Än idag står pappor endast för en knapp fjärdedel av uttaget. Statistiskt sett är det ovanligt att en man är hemma med ett barn som är under ett år, trots att så gott som varje pappa numera har möjlighet att vara föräldraledig.

Att uttaget fortfarande är lågt förlorar män på. Många missar en del av barnets liv som aldrig kommer tillbaka och får inte den där långa obrutna tiden på tu man hand. Dessutom har den som inte har varit föräldraledig sämre koll än den andra föräldern, som ju vet var allting finns och hur alla vardagliga situationer ska lösas. Om en förälder har varit hemma mycket längre blir den lätt “chef över hem över barnskötsel”. Att omedelbart etablera en ojämn maktbalans ger en dålig start på familjelivet.

Ofta är den som har fött barnet hemma under den första tiden, sedan tar den andra föräldern över stafettpinnen. Det är en bra lösning för de flesta, och nödvändig om man helammar. Vissa väljer dock att dela upp det på andra sätt, till exempel dela upp veckorna istället och vara föräldraledig halva veckan och arbeta halva veckan.

Rättigheter och skyldigheter

Det är viktigt att veta att det inte är någon oskriven naturlag att den som har fött barnet ska vara föräldraledig längre än partnern. Staten vill att man ska dela så lika som möjligt. Det är därför föräldraförsäkringen över huvud taget existerar.

Pengarna är båda föräldrarnas, lika mycket. Det innebär rättigheter och skyldigheter. Skyldigheten att vara föräldraledig, särskilt om ens partner inte vill gå hemma i evinnerliga tider. Rättigheten att få vara föräldraledig även om ens partner vill vara hemma så länge som möjligt. Om båda vill vara hemma länge kan man kanske vara extra sparsam med föräldrapenningen, så att ingen behöver kompromissa i onödan.