natalia-blauth-E2sVEHpQD6o-unsplash-edit

Bra att tänka på innan en induktion

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Barnmorska

Datumet är satt och nu är det bara att vänta. Eller? Det finns faktiskt en hel del du kan förbereda dig på inför en induktion.

När man blir inducerad, det vill säga får sin födsel igångsatt, brukar det ibland innebära att man behöver vara flera dygn på sjukhuset innan själva födseln sätter igång, framförallt om det är ditt första barn. Då kan det upp till två eller tre dygn för kroppen att förstå att den ska sätta igång födseln. Detta innebär att du behöver packa BB-väskan lite mer noggrant och ha fler ombyten med dig. Sköna kläder och tofflor är ett måste. Det brukar också vara trevligt att ta med gott snacks samt ha en bra lista över filmer eller serier du vill se planerad. Det kan även vara schysst att ta med sig egen kudde, eftersom sjukhuskuddar är inte kända för att vara supersköna tyvärr, och en mysig filt så att du kan boa in dig och göra rummet mer till “ditt”. Och kanske även en rejäl dos med tålamod.

Om du blir inducerad på grund av tidigare snabba födslar, får du förbereda dig för att även denna födsel kan gå snabbt. Känns det viktigt med epidural kan den läggas innan induktionen startar, om man förväntar sig att födseln ska gå snabbt,så att du har bra smärtlindring när värkarna sedan startar.

Beroende på vilket sjukhus du ska induceras kan eventuell partner eller stödperson få vara med under igångsättningen. På vissa sjukhus får hen komma när du börjar känna av värkar. Kolla upp på förhand hur det ser ut där du planerar att föda barn, så att du har tid att förbereda dig mentalt.

När du kommer till sjukhuset kommer en barnmorska eller en läkare att göra vissa kontroller, sedan får du förslag på den metod att sätta igång födseln med som bedöms vara mest gynnsam för dig och barnet.

De kontroller som vanligen görs är:

  • Blodtryckskontroll
  • Kontroll av din temp, om du sätts igång på grund av vattenavgång
  • Yttre palpation, det vill säga att en barnmorska känner utifrån på din mage hur barnet ligger (precis som din barnmorska på BMM gör vid rutinbesöken)
  • Vaginalundersökning för att bedöma hur “mogen” livmdodertappen är och vilken induktionsmetod som är mest lämplig för dig
  • Eventuellt en pvk, vilket innebär en infartskanyl som du kan få läkemedel via
  • Ibland tas även ett så kallat BAS-test för att verifiera din blodgrupp

Ofta, inte alltid såklart, innebär en induktion ett ökat behov av medicinsk smärtlindring, så läs gärna på om alla de olika alternativ som finns att tillgå, så att du känner att du är väl förberedd och kan göra välinformerade val som passar just dig.

Andning och avslappning är grunden för smärtlindring. Ett bra sätt att förbereda sig inför en induktion kan vara att göra de övningar som finns i Mumfulness, som du hittar under rubriken Artiklar & verktyg här i appen. Genom ett lugnt mjukt andetag och en avslappnad kropp har du lättare att hänga med i det som händer i kroppen när värkarna startar.

Induktion i hemmet

Runt om i Norden (till exempel i Danmark och i Finland) samt i framför allt Storbritannien och Australien har man sedan länge haft möjlighet till förlossningsstart (induktion) i hemmet. Den tid man då spenderar hemma motsvarar latensperioden vid en spontan förlossningsstart.

Optionstudien vill undersöka upplevelsen av att starta induktionen på sjukhuset för att sedan vända hem och tillbringa tiden i hemmet i väntan på att värkarna startar eller att vattnet går. Du kan läsa mer här: till optionstudien