AdobeStock 327531666

Influensa

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det finns olika former av influensa. Den gemensamma nämnaren är att alla sprids via influensaviruset. Viruset är smittsamt via luftsmitta, droppsmitta samt droppkontaktssmitta.

Det är ofta ett äldre syskon som tar med sig smittan hem från förskola eller skola. Inkubationstiden är 1-3 dagar. Symptomen är hög feber, värk i kroppen, torrhosta, halsont, huvudvärk och allmän sjukdomskänsla. När du väntar barn är du i en riskgrupp som innebär att du kan bli mer allvarligt sjuk än om du inte är gravid, så rekommendationen är att du vaccinerar dig. Viruset går inte över till barnet i livmodern. Barnet kan dock smittas av en infekterad mamma efter födseln.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla gravida att vaccinera sig mot influensa under influensasäsong efter graviditetsvecka 12.. Rådgör med din barnmorska eller läkare.

Källa: