pexels-cottonbro-studio-9374646

Klamydia

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Detta är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna i Sverige. Klamydia smittar via sex; vaginalt, analt och oralt, och kan även smitta via sexleksaker. Klamydiainfektionen orsakas av en bakterie.

Infektionen är vanligtvis utan symptom, men kan ge symptom i form av flytningar, smärta i nedre delen av magen, urinbesvär och småblödningar. På barnmorskemottagningenn erbjuds du att göra en klamydiaodling vid inskrivningen. Om du tror att du kan vara smittad, eller har symptom, informerar du din barnmorska så att en odling kan tas. Provet tas antingen via gynekologisk undersökning eller som ett urinprov.

Infektionen kan leta sig fram till fosterhinnorna och göra så att födseln startar för tidigt. Barnet kan även smittas vid födseln. Klamydia behandlas med antibiotika, efter behandlingen finns inte någon risk för att smittan överförs till fosterhinnorna eller att barnet smittas efter födseln. Du behöver ta ett kontrollprov en månad efter avslutad behandling.

Källa:

  • medscinet.se/infpreg
  • 1177.se