När ska jag vaccinera mig mot kikhosta?
Från och med år 2023 rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla gravida att vaccinera sig mot kikhosta från vecka 16. Det för att skydda ditt barn mot svår sjukdom i kikhosta efter födseln.
Du rekommenderas att vaccinera dig vid varje graviditet.
Vad är kikhosta?
Kikhosta är en luftvägsinfektion som sprids via droppsmitta, det vill säga när någon nyser eller hostar. Genom att du vaccinerar dig bildar du antikroppar som i sin tur överförs till barnet. Det dröjer cirka två veckor innan dess att antikropparna också börjar skydda barnet. För att vara säker på att ditt barn får ett fullgott skydd om det skulle födas för tidigt är det bra om du vaccinerar dig så fort du kan efter vecka 16. För det nyfödda barnet kan en infektion i kikhosta bli allvarlig, ibland till och med livshotande.
Är vaccin mot kikhosta gratis?
Det beror på var i Sverige du bor. Det är upp till varje enskild region att bestämma vad som gäller i just den regionen. Vad som gäller i den region du bor i får du utförlig information kring från din barnmorska på BMM.
Vaccinet mot kikhosta ges oftast som en kombination tillsammans med vaccin mot stelkramp och difteri.
Alla vacciner som används i Sverige är beprövade, har god säkerhet både för dig och ditt barn och är effektiva. Det är ytterst ovanligt med allvarliga biverkningar.
Viktigt att komma ihåg! Glöm inte att skriva in vaccinationerna i din kalender, eftersom det är du själv som behöver ansvara för att boka tid så att du får dem.
Källor:
- https://www.medscinet.se/infpreg/healthcareinfoMore.aspx?topic=31
- folhalsomyndigheten.se
- 1177.se