AdobeStock 257414558

Missfall

Märta Cullhed Engblom

ByMärta Cullhed Engblom

Barnmorska och doula

Missfall går tyvärr inte att förebygga. Upp till så många som 15–20% av alla graviditeter leder till missfall. Första tecknet brukar vara en mensliknande blödning. I tidig graviditet är det dock vanligt med blödningar utan att det betyder att det är något fel. Vid en missfallsblödning fortsätter du att blöda till dess att livmodern har stött bort hela graviditeten.

Blödningen blir ofta kraftigare än en vanlig mens, det kan även komma blodklumpar, ”koagler” även kallat. Ibland kan man se vävnadsrester. Många kvinnor får också kraftig mensvärk i samband med blödningen. Du behöver inte söka vård akut utan kan avvakta och kontakta din barnmorskemottagning/mödravård för rådgivning. Om det är ett begynnande eller pågående missfall under den första delen av din graviditet finns det tyvärr inget som går att göra för att stoppa eller förhindra det. Oftast sköter kroppen det helt av sig själv utan att du behöver söka vård.

Om du däremot, utöver blödningen, har kraftiga magsmärtor i nedre delen eller på ena sidan av magen eller om du blöder och känner att ditt allmäntillstånd är försämrat ska du söka vård akut. Blödning i kombination med smärtor på ena sidan av magen kan vara tecken på utomkvedshavandeskap, en så kallad ”ektopisk graviditet!, vilket betyder att ägget inte har bäddat in sig i livmodern utan utanför (oftast sitter det i äggledaren). Det här kan snabbt bli ett livshotande tillstånd om det inte behandlas i tid, eftersom äggledaren kan spricka och orsaka en stor blödning inuti buken.

Missed abortion

Missed abortion – så kallat kvarhållet missfall - innebär att missfallet är fördröjt och att det tar tid, ibland flera veckor, innan kroppen stöter bort fostret. Det märks genom att det börjar blöda, eller så upptäcks det först vid en ultraljudsundersökning. Ofta har man kvar sina graviditetssymptom trots att fostret inte längre lever.

Vad beror ett missfall på?

Leder blödningen till ett missfall är den vanligaste orsaken att det var något fel på barnet, vilket gör till att kroppen stöter bort graviditeten för att kunna börja om från början. Ett missfall kan också bero på en infektion eller att du har en bakomliggande sjukdom som ökar risken för just missfall. För det mesta sköter kroppen utstötningen av hela graviditeten på egen hand, men ibland behöver man göra en så kallad skrapning för att säkerställa att livmodern är helt tom. Blödningen efter ett missfall ska successivt minska för att sedan helt försvinna.

Kan jag minska risken för missfall?

Det är viktigt att komma ihåg att du inte själv kan orsaka ett missfall genom att stressa, träna eller om du lyft något tungt. Du kan inte heller framkalla ett missfall genom att flyga flygplan.

Det du däremot kan göra när du väntar barn är att försöka ta hand om dig själv så bra du bara kan, detta genom att:

  • Äta näringsrik och varierad kost
  • Motionera regelbundet
  • Vila när du är trött
  • Inte röka, dricka alkohol eller använda droger
  • Vara försiktig med läkemedel och rådgöra med din barnmorska eller läkare om du behöver ta något läkemedel.
  • Att äta extra folsyra, eftersom det kan ha en skyddande effekt. Folsyra minskar nämligen risken för missbildningar hos embryot.

Källa

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
    • 1177.se