När ska jag vaccinera mig mot säsongsinfluensan?
Efter vecka 12 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du som väntar barn vaccinerar dig mot säsongsinfluensan för att undvika att bli allvarligt sjuk. Under en graviditet är immunförsvaret nedsatt och det finns en högre risk att bli allvarligt sjuk i säsongsinfluensan än det annars finns.
Du rekommenderas att vaccinera dig vid varje graviditet.
Vad är säsongsinfluensan?
Säsongsinfluensa är en virussjukdom som infekterar luftvägarna och sprids via dropp- eller kontaktsmitta, alltså via hostning eller nysning. Vaccinet skyddar både dig och ditt barn, då din kropp bildar antikroppar som förs över till barnet. När man väntar barn kan man bli allvarligt sjuk av influensaviruset, framför allt i den senare delen av graviditeten. Misstänker du att du blivit sjuk ska du direkt ta kontakt med sjukvården, så att de kan göra en medicinsk bedömning av ditt tillstånd.
Tillhör du en medicinsk riskgrupp är rekommendationen att du vaccinerar dig innan graviditetsvecka 13 för att vara säker på att du har ett skydd.
Till medicinska riskgrupper räknas:
- Kronisk hjärtsjukdom
- Kronisk lungsjukdom, ett tillstånd som försämrar lungfunktionen eller hostkraften
- Kronisk lever- eller njursvikt
- Diabetes
- Försvagat immunförsvar på grund av annan sjukdom eller läkemedelsbehandling
Är vaccin mot säsongsinfluensan gratis?
Det beror på var i Sverige du bor. Det är upp till varje enskild region att bestämma vad som gäller i just den regionen. Vad som gäller i den region du bor i får du utförlig information kring från din barnmorska på BMM.
Alla vacciner som används i Sverige är beprövade, har god säkerhet både för dig och ditt barn och är effektiva. Det är ytterst ovanligt med allvarliga biverkningar.
Viktigt att komma ihåg! Glöm inte att skriva in vaccinationerna i din kalender, eftersom det är du själv som behöver ansvara för att boka tid så att du får dem.
Källor:
- https://www.medscinet.se/infpreg/healthcareinfoMore.aspx?topic=31
- folhalsomyndigheten.se
- 1177.se