Untitled-16 (1)

Sköldkörteln & graviditet

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Du kan både ha överproduktion och underproduktion av sköldkörtelhormon, vilket ger upphov till olika symptom. Obalans i sköldkörteln är vanligast bland kvinnor och cirka 80 % av de som drabbas är kvinnor i fertil ålder.

Sköldkörteln är en körtel som sitter framtill på halsen och utsöndrar hormon som bland annat styr vår ämnesomsättning. Ett av dessa hormon är TSH. Rubbningar i sköldkörteln kan leda till svårigheter att bli gravid eller upprepade missfall. Detta gäller både om sköldkörteln producerar för mycket eller för lite hormon. En graviditet kan också orsaka störningar av sköldkörtelns produktion av hormoner.

Idag screenas gravida i tidig graviditet och om man upptäcker en rubbning går det att behandla under graviditeten. Efter en graviditet kan dessa värden och eventuell medicinering behöva följas upp.

Innan graviditet

Om du har drabbats av upprepade missfall eller har svårt för att bli gravid kan det vara en god idé att kolla dina sköldkörtelvärden. Detta för att rubbningar i sköldkörtelfunktionen ibland kan orsaka nedsatt fertilitet.

Under graviditet

Under en graviditet ökar behovet av sköldkörtelhormon. I normala fall bildar kroppen av sig själv mer hormon för att möta det ökade behovet.

I de flesta fall provtas alla gravida i tidig graviditet, då det ingår i de prover som tas i samband med inskrivning. Om du sedan tidigare haft problem med sköldkörteln, eller om du står på medicinering, är det viktig information för din barnmorska inför provtagning och planering av din graviditet.

Om du har normala värden i tidig graviditet behövs ingen vidare uppföljning. Om du däremot behöver behandling för sköldkörteln under graviditeten kommer nivåerna och behandlingen att följas både under och efter din graviditet.

Riskerna med att ha en rubbning i sköldkörtelfunktionen är framför allt för barnet, då barnet är beroende av mammans produktion av sköldkörtelhormon.

Underproduktion av sköldkörtelhormon - Hypotyreos

Symptom på en underproduktion av sköldkörtelhormon kan vara frusenhet, nedstämdhet och trötthet. Hypotyreos, eller underproduktion av sköldkörtelhormon, förekommer hos cirka 1 - 2% av alla gravida.

Hypotyreos kräver oftast medicinering med ett läkemedel som heter Levaxin. Under graviditeten ska doseringen följas upp med 4 - 6 veckors mellanrum till en början.

Levaxin innehåller den aktiva substansen tyroxin, som är ett syntetiskt framtaget sköldkörtelhormon som är helt ofarligt för fostret. Behandling ska sättas in tidigt och utvärderas med uppföljande prover under graviditeten samt följas upp efter din graviditet.

Om du har hypotyreos sedan innan och blir gravid ska du kontakta din läkare, då du troligen kommer att behöva öka din Levaxindos under graviditeten.

Överproduktion av sköldkörtelhormon - Hypertyreos

Symptom på en överproduktion av sköldkörtelhormon kan vara ökad kroppsvärme, hjärtklappning och nervositet eller oroskänsla. Överfunktion under graviditeten är ovanligare än underfunktion, och förekommer hos cirka 0,1 - 0,2 % av alla gravida.

I tidig graviditet utsöndras ett hormon som heter hCG. Det är ett graviditetsstimulerande hormon som ibland kan störa sköldkörteln och göra så att för mycket sköldkörtelhormon produceras.

Illamående i början av graviditeten kan hänga ihop med övergående överfunktion i sköldkörteln, vilket orsakas av att graviditetshormonerna ökar. Ibland behövs medicinering, men oftast räcker det med behandling och uppföljning av symptomen.

Den vanligaste orsaken till överfunktion i sköldkörteln är en sjukdom som heter Graves sjukdom. Den kan orsaka problem under graviditeten och kräver ofta medicinering som hämmar produktionen av sköldkörtelhormon. Det rekommenderas att nivån av sköldkörtelhormon till en början följs upp med laboratorieprov med 4–6 veckors mellanrum.

Vid Graves sjukdom kan det ibland förekomma antikroppar i blodet. Antikropparna går igenom moderkakan och kan i enstaka fall orsaka överfunktion i sköldkörteln hos fostret eller det nyfödda barnet. Hos kvinnor med aktiv Graves sjukdom fastställs antikropparna under graviditeten.

Hypertyreos behandlas vanligen med sköldkörtelhämmande tabletter som heter tyreostatika. Både mamman och barnet följs noga under graviditeten. Ofta brukar den här typen av rubbning i sköldkörteln bli mildare ju längre graviditeten fortskrider och då kan medicinering trappas ned, ibland sättas ut helt. Däremot ska uppföljning efter avslutad graviditet alltid ske.

Efter graviditet

Graviditet och förlossning kan ibland utlösa en så kallad postpartum tyreoidit, en inflammation i sköldkörteln, 2 - 12 månader efter förlossningen. Typiskt är att den först tar sig uttryck i en överproduktion, en hypertyreos, för att senare övergå i en underproduktion, en hypotyreos. Det här kan kräva behandling med läkemedel, men behandlingen är tillfällig och kan avslutas när hormonnivåerna har normaliserats.

Källa:

  • SFOG (Svensk Förening for Obstetrik och Gynekologi)-Tyreoideasjukdom i samband med graviditet. RÅD från Endokrin ARG 2014, reviderad 2017-06-05; justerad 2017-10-09 respektive 2019-09-26.
  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se