sergiu-valena-wSyuyeBMzDo-unsplash (1)

Illamående - vad kan jag göra?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Illamående eller kräkningar drabbar nästan alla som väntar barn. Cirka 80 % uppger att de har mått illa eller kräkts någon gång under graviditeten. I de flesta fall beror det på ökade hormonnivåer, men illamående kan också triggas av andra faktorer. Om du till exempel sover dåligt eller inte får i dig tillräckligt med vätska kan illamåendet förvärras. Tyvärr finns det inget botemedel mot illamående som garanterar att du blir av med det, däremot finns det råd som kan underlätta.

Rekommendationer som kan minska illamående:

  • Ät mindre mål och oftare
  • Drick tillräckligt med vätska då uttorkning kan förvärra illamående
  • Ät något salt direkt på morgonen innan du reser dig upp
  • Undvik stark mat
  • Undvik stekt mat och prova att äta kall eller kokt mat istället
  • Frisk luft
  • Motion eller fysisk aktivitet i ett lugnt tempo
  • Vila och sömn
  • Gravidyoga har en dokumenterat lindrande effekt

Vitamin B6

Ibland hjälper inget av ovanstående rekommendationer och då kan det kännas hopplöst. Vid sådana tillfällen finns det andra råd att ta till, men som med mycket annat är det ingen garanti att det fungerar för alla. Ett regelbundet intag av vitamin B6 har i studier visat sig ha viss effekt mot illamående, vissa blir till och med av med illamåendet helt och hållet.

Rekommenderat intag är 40 mg 2–3 gånger per dag. Vitamin B6 finns receptfritt på Apoteket och har inga kända biverkningar.

Ingefära

Intag av ingefära är något som är under diskussion då höga doser ingefära under graviditeten tros kunna orsaka missfall. Därför har många länder rekommenderat att begränsa sitt intag av ingefära under graviditeten.

Aromaterapi kan hjälpa

I en studie har man undersökt effekten på illamående och kräkningar när gravida doftat på aromaterapioljor. Vid användandet av citronolja såg man en minskning av illamående. En enkel behandlingsform att prova och utvärdera för dig själv.

Akupunktur och akupressur

I flera studier påvisas positiva effekter på illamående och kräkningar genom akupunktur och akupressur. En del gravida förbättras och det blir enklare med illamåendet efter några gånger med akupunkturbehandling.

Om inget annat hjälper finns det läkemedel mot illamående och det kanske kan vara aktuellt för just dig. Ibland är sjukskrivning nödvändigt, så kontakta din barnmorska eller läkare på barnmorskemottagningen. Det är ovanligt, men en del som väntar barn kräks så mycket att det kallas extremt graviditetsillamående eller hyperemesis gravidarum och kräver tät kontakt med barnmorska, läkare och sjukvården.

Källa:

  • Lindgren, H. Christensson, K. & Dykes, AK. (2022). Reproduktiv hälsa - barnmorskans kompetensområde. 2 uppl., Lund: Studentlitteratur.
  • 1177, Graviditetsillamående - 1177 .
  • Liu, C., Zhao, G., Qiao, D., Wang, L., He, Y., Zhao,.. & Jiang, E. (2022). Emerging progress in nausea and vomiting of pregnancy and hyperemesis gravidarum: challenges and opportunities. Frontiers in Medicine, 8, 2940.