Omega-3-fett är viktigt för barns utveckling, och det är bra att tänka på både typ av fett och mängd när barnet börjar äta vanlig mat.
Rapsolja och matfetter
- Rapsolja är naturligt rik på omega-3.
- Ett enkelt sätt att ge barnet omega-3 är att använda rapsolja eller matfetter som innehåller rapsolja till smörgåsar och vid matlagning.
Barn under 2 år behöver också lite mer fett än vuxna och därför är ett fetare smörgåsfett bättre än lätta varianter.
Smör
- Smör innehåller bara lite omega-3, och är därför inte det bästa valet för barn.
- Om du ändå ger smör, komplettera med rapsolja i matlagningen och fet fisk som ger omega-3.
- Barn som ammas får också omega-3 via bröstmjölken.
Fettmängd
När barnet börjar äta familjens mat kan det ibland behövas lite extra fett. Om familjen äter mager mat kan barnet få en tesked extra matfett per portion, sammanlagt högst en matsked per dag.
Föräldrar till magra barn kan vilja ge barnen mycket fet mat. Det är ingen bra lösning i längden, eftersom barnet kan behöva mer av många olika näringsämnen, inte bara fett. Att bara tillsätta extra fett kan då leda till obalans i näringsintaget och att barnet inte får i sig de vitaminer och mineralämnen det behöver.
Information från Livsmedelsverket
