foods icon

Smör, margarin och olja

Omega-3-fett är viktigt för barns utveckling. Rapsolja är av naturen rik på omega-3. Ett enkelt sätt för ditt barn att få i sig omega-3 är att du väljer rapsolja och matfetter som innehåller rapsolja till barnets smörgåsar och i matlagning. Barn under 2 år behöver också lite mer fett än vuxna och därför är ett fetare smörgåsfett bättre än lättvarianter.

Smör innehåller bara lite omega-3, och är därför inte det bästa valet för barn. Om du ändå väljer att ge ditt barn smör är det extra viktigt att använda rapsolja till matlagningen och att barnet äter fet fisk, som ger omega-3. Barn som ammas får även omega-3 från bröstmjölken.

När barnet börjar äta familjens mat kan det ibland behövas lite extra fett. Om familjen äter mager mat kan barnet få en tesked extra matfett per portion, sammanlagt högst en matsked per dag. Föräldrar till magra barn kan vilja ge barnen mycket fet mat. Det är ingen bra lösning i längden, eftersom barnet kan behöva mer av många olika näringsämnen, inte bara fett. Att bara tillsätta extra fett kan då leda till obalans i näringsintaget och att barnet inte får i sig de vitaminer och mineralämnen det behöver.

Information från Livsmedelsverket