barn försäkring 6fr 359466995-free

Snabbguide barnförsäkring

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

1. Varför behöver man en barnförsäkring?

Svar: En barnförsäkring ger dig och ditt barn en ekonomisk säkerhet så att ni klarar er om barnet skulle vara med om ett olycksfall eller bli allvarligt sjukt. Den är ett viktigt komplement till samhällets skydd.

2. När tecknar man barnförsäkring?

Svar: Barnförsäkringen täcker inte sånt sådant som visat symptom innan försäkringen tecknades. Om du bestämt för att köpa en barnförsäkring (vilket de allra flesta föräldrar gör) rekommenderar vi att du göra det så snart det finns tid efter att barnet blivit utskrivet från BB eller annan vård.

3. Vad ingår i en barnförsäkring?

Svar: En barnförsäkring är ett omfattande skydd som täcker många olika situationer:

  • Medicinsk invaliditet är ett viktigt skydd som betalar ut ett större belopp om ditt barn drabbas av en bestående funktionsnedsättning av någon grad, till följd av en ersättningsbar sjukdom eller olycka. Det kan exempelvis vara diabetes eller leukemi m.fl. Ersättningen för medicinsk betalas ut som ett engångsbelopp, och beror på hur stora besvär ditt barn har och vilket försäkringsbelopp du har valt.

  • Ekonomisk invaliditet är ett annat viktigt skydd som ersätter barnet senare i livet om han eller hon varit med om en olycka eller drabbats av en av de sjukdomar som täcks av försäkringen, som hindrar barnet från att kunna arbeta i vuxen ålder. Det är alltså ett fördelaktigt komplement till det sociala skyddsnätet som ger begränsad ersättning vid bestående arbetsoförmåga. Ersättningen för ekonomisk invaliditet betalas ut som ett engångsbelopp.

  • Diagnosskydd är ett speciellt typ av skydd där ett engångsbelopp betalas ut om ditt barn skulle få vissa typer av diagnoser. Ersättningen beräknas i procent av det valda försäkringsbeloppet. Alla diagnoser som omfattas finns listade i det fullständiga villkoret hos försäkringsbolaget.

  • Vårdbidrag är en extra ekonomisk ersättning i försäkringen till dig som förälder om du har fått Omvårdnadsbidrag från Försäkringskassan för en sjukdom eller skada som försäkringen gäller för.

Omvårdnadsbidrag kan beviljas om barnet får en funktionsnedsättning som gör att barnet kräver mer omvårdnad och tillsyn utöver vad som är vanligt för barn i samma ålder utan funktionsnedsättning.

Försäkringsersättningen vid vårdbidrag är oftast ett månadsbelopp som finns angivet i försäkringsbrevet.

  • Ersättning vid ärr ger ditt barn ersättning om han eller hon råkar ut för ett olycksfall eller en sjukdom som ger ett bestående ärr eller annan utseendemässig förändring. Hur stor ersättningen är beror på ärrets storlek och var det sitter. Tänk på att skadan ofta måste ha krävt läkarbehandling för att senare kunna ge ersättning.

  • Livförsäkring ger ett engångsbelopp om ditt barn skulle avlida.

  • Fortsatt vuxenförsäkring är ett erbjudande till ditt barn om att teckna en vuxenförsäkring utan hälsodeklaration när barnförsäkringen går ut, vilket oftast är vid 25 års ålder.

Tänk på att olika försäkringsbolag erbjuder olika skydd och utöver vad som nämns ovan har vissa försäkringsbolag service som följer med barnförsäkringen utan att nödvändigtvis ingå i själva försäkringen. Ett exempel är Trygg-Hansas så kallade Familjehjälpen som ger vägledning i frågor som rör samhällets stöd till barn och unga vuxna.

4. Vad kostar en barnförsäkring?

Svar: Val av försäkringsbolag och försäkringsbelopp styr vad barnförsäkringen kostar. En tumregel är: ju högre försäkringsbelopp, desto högre ersättning och pris på försäkringen.

Då vi samarbetar med Trygg-Hansa ger vi prisexempel på månadskostnaden för deras barnförsäkring, där det finns fyra försäkringsbelopp att välja mellan:

  • 600 000 kr kostar 118 kr/mån
  • 1 200 000 kr kostar 148 kr/mån
  • 1 800 000 kr kostar 178 kr/mån
  • 2 400 000 kr kostar 208 kr/mån

1 800 000 kr är det mest populära försäkringsbeloppet hos Trygg-Hansa.

5. Vilket försäkringsbelopp bör jag ha?

Svar: Vår rekommendation är att, om möjligt välja, ett av de högre försäkringsbeloppen som finns tillgängliga. Men! Vi har alla olika förutsättningar, så hellre en barnförsäkring med lågt försäkringsbelopp än ingen försäkring alls.

6. Hur länge gäller barnförsäkringen?

Svar: Normalt gäller den från att den tecknas till dess at barnet är i 25-års åldern.