reproductive-health-supplies-coalition-DPukXY2Dieo-unsplash

Spiral - hormon och koppar

Helena Kopp Kallner

ByHelena Kopp Kallner

Docent & överläkare inom gynekologi

Denna preventivmetod räknas som en mycket effektiv metod och är för dig som inte kan tänka dig att bli gravid utan att du själv vill det. Det är mindre än 0,5 % risk för graviditet vid användning i ett års tid.

En kopparspiral eller hormonspiral kan sättas in vid eftervårdsbesöket som sker cirka 6–8 veckor efter födseln. Dessa kan sättas in oavsett förlossningssätt liksom när som helst under amningsperioden. En spiral som sätts in efter en födsel ska sättas in av en erfaren insättare eftersom det finns en liten risk att man annars sätter in spiralen fel. Du ska inte få mycket ont eller en stor blödning vid insättningen - då måste man gå till sin barnmorska eller läkare för att utesluta att spiralen satts in fel.

Det går att sätta in en spiral i samband med planerad kejsarfödsel

En spiral kan sättas in i samband med en planerad kejsarfödsel och detta har visat sig vara säkert och effektivt. Det är extra betydelsefullt för de kvinnor som genomgår operation, och eventuellt även har historia med upprepade kejsarfödslar att få denna möjlighet till ett säkert preventivmedel redan innan hemgång från BB då en ny graviditet avråds ifrån de närmsta 6-12 månaderna.

Spiralen sätts in under kejsarfödseln efter att barnet och moderkakan är ute. Kontroll av spiraltrådar och eventuell nedkortning av dessa sker på barnmorskemottagningen vid ett återbesök som planeras något tidigare än vanligt, cirka 2–3 veckor efter. Om inga spiraltrådar ses rekommenderas ett ultraljud. Recept på hormonspiral skrivs vid planeringen inför födseln, alternativt vid inskrivningsbesöket inför kejsarfödsel. Har du en hormonspiral ska du ha med dig den till BB inför operationen, medan en kopparspiral däremot finns på klinikerna. Spiral är också ett alternativ till dem som avråds från ytterligare graviditeter, men inte vill fatta beslut om sterilisering.

Kopparspiral - enda metoden som inte innehåller hormoner

Kopparspiral är en av få preventivmetoder som inte innehåller hormoner. Den utsöndrar koppar som dödar spermierna och ägget och ger en lokal inflammation. De enda bevisade biverkningarna av kopparspiral är rikligare mens och kraftigare mensvärk. Kopparspiral är därför inte lämpligt för dig som har riklig mens och mensvärk som gör att du måste ta värktabletter. Kopparspiralen är effektiv i 5 år.

Fördelar med metoden:

  • Vår enda högeffektiva tillfälliga metod utan hormoner.
  • Kan användas av kvinnor som inte mår bra på hormonella preventivmedel.
  • Kan sitta i 5 år.

Nackdelar med metoden:

  • Ger alltid en ökad blödning och kan ge mera mensvärk. Ska inte användas av kvinnor som har riklig mens.

Hormonspiral – lindrar mensvärk effektivt

Hormonspiraler finns i 3 storlekar som främst skiljer sig i hur mycket de minskar mensblödning. Ju mera hormon - desto mindre blödning. De största hormonspiralerna med mest hormon tar bort mensen helt hos cirka 40–50 % av kvinnor och kan användas i 6 år. De mindre spiralerna kan användas i 3 eller 5 år. Alla hormonspiraler lindrar mensvärk mycket effektivt.

Fördelar med metoden:

  • Minskar mensblödning beroende på dos och minskar även mensvärk oerhört effektivt.
  • Tolereras - på grund av den låga dosen som går ut i blodet - ofta väl även av de som mår dåligt på p-piller, p-ring, p-plåster och p-spruta.

Nackdelar med metoden:

  • Kan i sällsynta fall ge långdragna rikliga blödningar eller småblödningar.