george-dagerotip-V-DWVJ8biCs-unsplash

Sugklocka - när & varför?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ibland behöver en födsel avslutas med sugklocka. Det kan låta obehagligt, men är oftast mycket lugnare och mer skonsamt än vad man föreställer sig. En sugklocka används av olika anledningar, men gemensamt för alla är att den används när man bedömer att födseln måste avslutas inom en viss tid. Det kan vara mer eller mindre bråttom beroende på orsak.

Några anledningar till varför man använder en sugklocka kan vara:

  • Du har krystat länge och barnet kommer inte fram på det sätt som är förväntat
  • Barnet ligger i en ofördelaktig vinkel i bäckenet och behöver hjälp för att komma ut
  • Barnet visar tecken på att vara stressad med påverkade hjärtljud och behöver komma ut fort för att få hjälp

Sugklocka används i ungefär 6-10 % av alla vaginala födslar

Om det bedöms att sugklocka behöver användas kommer du att få en bedövning i bäckenbotten, information om varför sugklockan ska användas och vad som kommer att göras. Vanligast är att man ligger i ett så kallat gyn-läge, alltså att du halvsitter i sängen med benen vilandes i ett benstöd. Det här kan upplevas som en ganska utsatt position, men personalen kommer att göra sitt bästa för att informera och stötta dig. Utöver din barnmorska och undersköterska kommer det att vara en läkare och en extra barnmorska i rummet, ibland även en barnläkare.

Hur ser en sugklocka ut?

En sugklocka kan se olika ut och det är läkaren som avgör vilken modell som ska användas. Det finns en som kallas Malmströms klocka, vilket är en metallkopp som med hjälp av en slang är fäst till en apparat som i sin tur skapar vakuum. En annan variant är en så kallad kiwi-klocka. Det är en plastvariant med ett handtag, där man genom att manuellt pumpa skapar ett vakuum för att fästa koppen på barnets huvud.

Det är med din kraft som barnet föds – inte sugklockan

Genom att fästa sugklockan på barnets huvud skapas ett vakuum som hjälper till att leda barnet ut och genom födelsekanalen. Vissa kvinnor kan uppleva det som en besvikelse om man behöver använda sugklocka under sin födsel, men det är viktigt att veta att en sugklocka bara agerar stöd. Det är fortsatt dina värkar och din kraft som föder barnet. Det är heller helt inte ovanligt att man kan ta bort sugklockan inför den sista värken och då föda fram barnet utan sugklockan fäst på barnets huvud.

Kan sugklockan påverka mig och barnet?

Vid en födsel där sugklockan används ökar riskerna för en större bristning hos kvinnan, men riskerna är sammantaget lägre jämfört med en akut kejsarfödsel. Alla beslut som fattas i samband med en födsel är en avvägning av risker där och då, och alla parametrar tas med.

Om krystskedet blir mycket utdraget ökar även risken för skador på bäckenbotten, därför vill man reducera tiden. Om barnet uppvisar tecken på stress och har en påverkad hjärtfrekvens kan sugklocka vara ett snabbare alternativ att hjälpa barnet ut med jämfört med akut kejsarfödsel.

Eftersom det sker ett vakuum mellan klockan och barnets huvud kan en viss svullnad synas på barnets huvud efter födseln. Ibland kan det även bli ett hematom, ett större blåmärke på barnets huvud. Den här går ned inom ett par dygn och barnet får smärtstillande för att inte ha ont.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.
  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik, Studentlitteratur.
  • 1177.se