AdobeStock 230584988

Syntetisk oxytocin

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Oxytocinet upptäcktes på 1960-talet och började kort därefter användas som medicinsk hjälp under och efter en förlossning då man såg en positiv påverkan på livmoderns sammandragningar, samt på mjölkgångarna i kvinnans bröst vid amning.

Det syntetiska oxytocinet är uppbyggt nästintill identiskt med det naturliga hormon som bildas i våra kroppar. Det gör att den värkstimulerande effekten av tillfört oxytocin är densamma som när vi frisätter det själva, skillnaden är bara att mängden kan variera och därmed ge olika effekt. Däremot kan det vara värt att nämna att syntetiskt oxytocin inte kan ta sig förbi blod-hjärnbarriären och därför inte ger samma lugnande och smärtlindrande effekt som det kroppsegna.

Kan ge mer kraftfulla sammandragningar

Vid födsel används det syntetiska hormonet till att ibland hjälpa kvinnan att få mer kraftfulla sammandragningar så att förlossningen inte stannar upp och blir för lång för att mamma och barn ska orka. Det ges då i form av intravenöst dropp och kvinnan brukar känna att sammandragningarna blir mer kraftfulla inom cirka 15-30 minuter.

Syftet med denna typ av behandling är att tillföra oxytocinet till kvinnans kropp så att det är jämförbart med den naturliga frisättningen under en förlossning. Skillnaden är att det är svårt att mäta och kopiera det exakta mönstret för den naturliga frisättningen, jämfört med tillförseln av intravenöst oxytocin. Det kan därför ibland behövas mer eller mindre tillförsel, beroende på situationen och kvinnans mottaglighet för hormonet. På förlossningen ges denna typ av behandling efter ett tydligt schema som sedan kan anpassas individuellt för att mamma och barn ska må bra under hela förloppet.

Kan hjälpa livmodern dra ihop sig

Alla kvinnor erbjuds en mindre dos syntetiskt oxytocin antingen intravenöst eller intramuskulärt direkt efter födseln i syfte att hjälpa livmodern att dra ihop sig. Det är en förebyggande behandling så att kvinnan inte ska blöda mer än normalt. Eftersom kvinnans kropp på ett naturligt sätt frisätter en ökad dos av kroppseget oxytocin efter födseln, är den tillförda dosen en rutin och rekommendation från vården. Alltså inget som strängt måste utföras om kvinnan är frisk, haft en normal graviditet och födsel och önskar att avstå.

En annan form av syntetiskt oxytocin finns i form av spray och kan användas i syfte att hjälpa kvinnan vid amning. Sprayen kan både användas direkt på brösten eller i näsan och tas upp via slemhinnorna. Denna typ av oxytocinbehandling används inte som rutin på sjukhus idag, utan mer vid särskilda tillfällen där det kan rekommenderas av hälsovårdspersonal.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
    • 1177.se