syn oxytocin_498390638

Syntetisk oxytocin efter födseln

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Efter att du fött barn ges ofta syntetiskt oxytocin för att minska risken för större blödning. Oxytocin minskar blödningen genom att få livmodern att dra ihop sig. På så sätt dras även de kärl fär moderkakan tidigare var fäst ihop sig. Ett syntetiskt oxytocin är alltså ett kemiskt framtaget läkemedel som ska efterlikna vårt kroppsegna hormon oxytocin. Bra att veta är att du alltid ska informeras om den här typen av rutinmässiga läkemedel, och att ditt samtycke ska inhämtas innan dess att det ges.

Hur ges syntetiskt oxytocin?

Efter födseln ges oxytocinet som en injektion, antingen i lårmuskeln eller i en infart, PVK, om du har det. .

I genomsnitt blöder en kvinna cirka 500 ml efter en födsel. Blödningar upp till en liter ligger inom det spann som ingår i det som räknas som normalt. I slutet av graviditeten finns det cirka en liten extra blog hos dig som väntar barn. Kroppen har alltså anpassat sig så att den här så kallade post partum-blödningen ska kunna hanteras. Däremot är större blödningar än så sammankopplade med risker för ytterligare sjukdom och i svåra fall livshotande tillstånd.

Om du har någon riskfaktor

Om du har någon riskfaktor för att drabbas av en större blödning kommer barnmorskan, utöver att erbjuda och ge dig den rutinmässiga injektionen, även att vara extra observant på tecken på blödning samt ha förberett ytterligare åtgärder som snabbt kan sättas in vid behov.

När en större blödning uppstår efter en födsel är det av stor vikt att åtgärder sätts in snabbt och att du som födande, trots det akuta läget, får information om vad som görs och varför. Riskfaktorer kan till exempel vara att du fött flera barn (då kan livmodern vara lite trött och ha svårt att dra ihop sig efter födseln) eller att du har fött tvillingar (livmoderna har då varit maximalt uttänjd och kan då få svårare att snabbt dra ihop sig efter barnen fötts).

Om du inte har någon riskfaktor

Om du däremot inte har några riskfaktorer och din födsel varit utan komplikationer kan det, om det känns bättre för dig, vara helt okej att avstå den här injektionen. Studier som analyserat injektionen tyder på att blödningsmängden minskar med cirka 125 ml, vilket är en så liten mängd att du vid normala fall inte skulle märka det.

Det finns även biverkningar och teorier om negativa effekter som skulle kopplas samman med syntetiskt oxytocin. Det tros kunna störa vårt kroppsegna oxytocin, som spelar en stor roll i både mor och barns mående efter en födsel. Dessa biverkningar skulle kunna vara mer smärtsamma eftervärkar, ökad risk för post partum-depression, försenad anknytning och amningsstart. Precis som vid många andra situationer är det av vikt att väga nytta mot risk. Vad är rätt för just dig?

Om du inte vill ha den här injektionen är det bra att ta upp i ditt förlossningsbrev, det skulle kunna formuleras så här:

"Jag önskar att man inte ger mig rutinmässig injektion av oxytocin utan endast om risk för större blödning föreligger och då informerar samt inhämtar mitt samtycke först."

Källa:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.
  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik, Studentlitteratur.
  • 1177.se