AdobeStock 426635533

Träna på att slappna av

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det pratas mycket om hur viktigt knipträning är både under och efter graviditet och vi har skrivit en hel del om det i appen. Nedan följer lite kompletterande information om knip och magspänning.

Överspänd bäckenbotten och mage

Många kvinnor kniper aktivt med bäckenbotten lite hela tiden: när de går promenader, när de ska ta upp en leksak från golvet, när de står eller sitter och ofta i träningssammanhang. Det är inte ovanligt att detta görs samtidigt som de även spänner magen.

Att spänna magen eller knipa jämt kan leda till besvär i längden. En muskel som är spänd under lång tid utan vila blir en överspänd muskel med syrebrist. Detta leder ofta till smärta och svaghet som konsekvens och det är ofta svårare att andas djupt med en konstant spänd bäckenbotten och mage. Många vet troligtvis hur det känns i nacke och axlar efter en stressig dag på jobbet eller många timmar framför datorn. En överspänd bäckenbotten kan exempelvis leda till ryggsmärta, svårighet att tömma tarm och blåsa, samlagssmärtor och ansträngningsläckage.

Spänn inte mer än vad som behövs

Tänk inte så mycket på att du måste knipa och spänna magen innan du gör en rörelse eller övning. Låt rörelsen styra hur mycket spänning som behövs. Kroppen klarar av att anpassa detta på egen hand, om du låter den sköta det. Vi ska inte aktivt behöva knipa eller spänna magen när vi går en promenad eller utför lättare hushållssysslor. Vid tyngre aktiviteter eller träning skapas per automatik en ökad spänning i mage och bäckenbotten som svar på den rörelse och det buktryck som skapas.

Om du misstänker överspänningstillstånd

Vid besvärande överspänningstillstånd i bäckenbotten avråds du oftast från att fortsätta knipträna, men det är viktigt att få en individuell undersökning av bäckenbotten för att komma fram till vad besvären beror på och få hjälp att lindra symtomen. Sök dig i såna fall till en fysioterapeut inom kvinnohälsa för en bedömning.

Källa:

  • Bø et al. Second Edition 2015. Evidence-based Physical Therapy for the Pelvic Floor.
  • Regberg Lundborg. Balkong Förlag 2017. Gravidkraft - Hälsa genom rörelse och träning
  • Lind, Rotstein, Fernando, Olsson. Gothia fortbildning 2020. Bäckenbotten och förlossningsskador - Handbok för barnmorskor
  • Bäckenbottenutbildning med ursprung i ”Säker förlossningsvård” 2021. backenbottenutbildning.se
  • Faubion et al. 2012. Recognition and Management of Nonrelaxing Pelvic Floor Dysfunction