pexels-mart-production-8846108

Träning efter en kejsarfödsel

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

En kejsarfödsel räknas som en stor bukoperation och innebär ärr på många olika vävnader och lager i magen. Efter en kejsarfödsel är det vanligt att uppleva smärta och svullnad i magen samt svårighet att tömma tarmen på grund av att tarmarna jobbar långsammare. En förändrad känsel över magen är också normalt.

Restriktioner

Man bör efter en kejsarfödsel undvika att lyfta mer än barnets tyngd de första 6-8 veckorna samt förflytta sig i/ur säng med hjälp av blockvändning och sidolägesteknik för att minska belastningen på den nyopererade magen. Det är även ofta skönt att hålla emot magen med en kudde vid hostning eller tarmtömning.

Träning under den första veckan - börja träna din bäckenbotten

Den första fasen i läkningen benämns ofta som ”den akuta fasen” och pågår under den första veckan efter födseln. Då är svullnad och smärta i magen mycket vanligt. Du kan med fördel träna djupandning, försöka pumpa med fötterna och röra benen när du ligger i sängen för att minska risken för komplikationer efter operationen. Det är även viktigt att tidigt komma upp ur sängen och börja röra på sig.

Även om man inte har fött vaginalt så har bäckenbotten belastats tungt under graviditeten och man rekommenderas därför att börja med identifikationsknip av bäckenbotten. Under de första veckorna räcker det med lätta och korta knip för att öka cirkulationen till bäckenbotten, vilket stimulerar återhämtning. Försök att hålla spänningen med lätt till måttlig kraft i cirka 2 sekunder och upprepa 5-10 ggr, 3 gånger varje dag. Var noga med att släppa all spänning mellan knipen!

Träning under den andra till åttonde veckan - promenader och lätta hemövningar

Den andra fasen kallas för reparationsfasen och pågår i upp till cirka 6 veckor. Då börjar ärren i magen att skapas. Under hela denna fas, och fram till cirka 8 veckor efter förlossningen gäller fortfarande restriktionerna om belastning av magen och lyft. Det innebär att du ska vara försiktig med att exempelvis häva dig upp från soffan, lyfta in barnvagnen i bilen och skjuta barnvagnen i uppförsbackar.

Det kan däremot vara lagom att försöka komma igång med lätta promenader. Du kan även om du vill påbörja lättare hemövningar utan vikter för exempelvis ben, säte och armar. Alla övningar ska kännas bra att utföra och inte framkalla några symptom.

Utöka din bäckenbottenträning

Du kan nu med fördel utöka bäckenbottenträningen med styrkeknip och uthållighetsknip. Styrkeknip utförs med samma teknik som identifikationsknipen men med stark kraft som bibehålls i cirka 5-8 sek och upprepas 3-10 ggr. Uthållighetsknip innebär att du med måttlig kraft håller kvar knipet i 20 sekunder upp till 2 minuter och upprepar 1-2 ggr. Bibehåll gärna din dagliga bäckenbottenträning i cirka 3-6 månader eller så länge du upplever att det behövs. Läs mer om bäckenbottenträning i vår artikel "Träning av bäckenbotten".

Träning från den åttonde veckan upp till 1 år - successiv upptrappning

Den tredje fasen kan benämnas som uppbyggnadsfasen och innebär att ärren successivt blir starkare och starkare. Denna fas pågår i upp till 1 år efter förlossningen. Nu har ofta de restriktioner du haft sedan kejsarfödseln släppt och träningen går nu ut på att sakta men säkert öka belastningen i vardagen och svårighetsgraden i din träning. Det är nu ok att påbörja en mer specifik magträning.

Efter 12 veckor visar forskning att vävnaderna återfått 80 % av sin ursprungliga hållfasthet. Därför är det klokt att vänta minst 3 månader innan man ens testar att återgå till löpning, hoppövningar samt riktigt tunga lyft som innebär ett mycket högt buktryck och därmed belastning mot magen och bäckenbotten. Det är även under denna fas mycket viktigt att lyssna på kroppen då återhämtningen fortgår under det hela första året. Träning ska inte öka eller framkalla symtom. Om träningen gör det innebär det att den är för tung och då behöver man minska på belastning och backa något steg.

Om något inte känns bra när du tränar

Alla är vi olika och det går inte att ge generella råd som passar alla individer. Din tidigare träningsvana, ditt mående och aktivitet under graviditeten, hur födseln gick samt din genetik är några faktorer som kommer att spela in på hur din kropp känns efter din födsel och hur den reagerar på träning. Därför är det mycket viktigt att söka hjälp om du upplever att något inte känns bra. Om du har besvär eller känner dig osäker, ta kontakt med en fysioterapeut med kompetens inom kvinnohälsa för att få hjälp.

Du kan läsa mer om kroppen efter en födsel i vår artikel ”Råd från fysioterapeuten” som du hittar i vår kategori Trimester 4.

Källa:

  • Svensson-Raskh et al. 2021. Mobilization Started Within 2 Hours After Abdominal Surgery Improves Peripheral and Arterial Oxygenation: A Single-Center Randomized Controlled Trial
  • Regberg Lundborg. Balkong Förlag 2017. Gravidkraft - Hälsa genom rörelse och träning
  • Fernando, Winblad. Fri Tanke 2019. Kejsarfödsel: Snittkoll och mammaroll.
  • Lind, Rotstein, Fernando, Olsson. Gothia fortbildning 2020. Bäckenbotten och förlossningsskador - Handbok för barnmorskor
  • Goom et al. 2019. Returning to running postnatal - guideline for medical, health and fitness professionals managing this population.