getty-images- MkbFVToEo0-unsplash2

Tuberkulos eller ”TBC”

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Tuberkulos orsakas av en bakterie och var tidigare en fruktad sjukdom. Idag är den sällsynt i Sverige, men har ökat något de senaste åren med anledning av att vi reser allt mer.

Infektionen är luftburen och har hög smittsamhet. Om du vid ditt första besök på barnmorskemottagningen bedöms ha särskild risk för sjukdomen tas beslut ifall du ska göra en lungröntgen, och i vissa fall tas även ett tuberkulintest för att se om du är infekterad. Det kan till exempel vara för att du har en långvarig och ihållande hosta, om du har varit i kontakt med någon som är sjuk i TBC eller om du har vistats i ett land där tuberkulos är mer vanligt förekommande.

Vet du om att du har haft tuberkulos innan du blev gravid behöver du genomgå en undersökning för att bedöma din lungfunktion.

Om du blir du smittad under tiden du väntar barn finns det risk att smittan överförs till barnet både inne i livmodern och vid födseln

Infektionen behandlas med antibiotika. Behandlingen behöver pågå i flera månader och med flera olika preparat.

Källa:

  • 1177.se
  • www.medscinet.se/infpreg