AdobeStock 478371183

Tvillingfödsel - så går det till

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ungefär hälften av alla tvillingar föds vaginalt, resten föds med kejsarfödsel. Du som väntar två barn behöver därför förbereda dig för båda alternativen, vilket kan kännas lite övermäktigt. Vi reder ut hur det fungerar.

För att föda tvillingar vaginalt behöver tvilling nummer ett, den tvilling som ligger längst ned (alltså närmast förlossningskanalen), ligger med huvudet först. Hur tvilling nummer två ligger spelar ingen roll, den kan födas med huvudet eller sätet först.

Om tvilling ett ligger med rumpan först, i så kallad sätesbjudning, kommer du att planeras för en kejsarfödsel.

Tvillingarna behöver också ha separata hinnsäckar för att du ska kunna planeras för en vaginal födsel. Om barnen är enäggstvillingar och delar en eller båda hinnsäckarna är en vaginal födsel inte något alternativ utan barnen kommer att födas med en planerad kejsarfödsel, eftersom det är det säkraste för barnen. Ibland finns det även medicinska anledningar till att en kejsarfödsel rekommenderas.

Själva öppningsskedet och utdrivningsskedet skiljer sig inte från att föda endast ett barn, bortsett från att du kommer att ha CTG-registrering av barnens hjärtljud under hela förloppet.

Beroende på vilken klinik du föder på kan du föda på knä eller i en mer klassisk, halvsittande position. Att föda i vatten är inte något alternativ när man ska föda tvillingar.

Det som skiljer sig är att det kommer att vara mer personal inne i rummet när barnen föds. Det kommer att vara en förlossningsläkare närvarande, två barnmorskor och två undersköterskor, ibland även en barnläkare. Du kommer, tillsammans med personalen, att ha gått igenom hela förloppet noga innan det är dags för krystningen, så att du kan känna dig lugn och trygg i vad som kommer att ske. Du kan välja att använda all den smärtlindring som finns tillgänglig eller välja att föda utan smärtlindring, precis som vid en vanlig födsel - det är helt upp till dig.

När barn nummer ett har fötts behöver man snabbt bilda en uppfattning om hur barn nummer två ligger. Läkaren försöker att styra ned barn två i förlossningskanalen genom att hålla händerna på din mage. Oftast tar livmodern en paus och du får chans att andas ut och hälsa på barn nummer ett. Ligger barn nummer två med huvudet nedåt och barnets hjärtljud är normala avvaktar man och väntar på att värkarna ska komma igång av sig själva.

Idag brukar man säga att man avvaktar cirka 30 minuter på att värkarna ska starta av sig själva igen innan några åtgärder vidtas. Den vanligaste åtgärden är att ta hål på hinnsäck till barn nummer två, så att vattnet går. Att vattnet går hjälper barnet att tränga ned genom förlossningskanalen. I denna fas brukar även värkarna starta upp igen. I regel har man då också ett värkstimulerande dropp påkopplat. I de flesta fall har barn nummer två fötts inom en timme från det att barn nummer ett föddes.

När du ska föda barn nummer två håller den medförälder eller stödperson du valt att ha med dig vid födseln i barn nummer ett, så att du kan fokusera på att krysta en andra gång. Krystingen med andra barnet brukar gå lätt och snabbt. Barn nummer ett har liksom banat väg för sitt syskon.

Vad händer efter födseln?

När båda barnen är födda är det dags att föda fram moderkakan. Det går till precis som vid en vanlig förlossning med ett barn. Moderkakan kan se olika ut beroende på om det är enäggs- eller tvåäggstvillingar.

Efter en tvillingfödsel är den starka rekommendationen att du ger ditt samtycke till att få en injektion oxytocin för att hjälpa livmodern att snabbt dra ihop sig. Efter en tvillinggraviditet har livmodern varit maximalt utspänd och risken för att få en blödning efter födseln ökar. Att ge ditt samtycke till oxytocin minskar risken för komplikationer.

Kejsarfödsel vid tvillingar

Ungefär hälften av alla tvillingar föds med kejsarfödsel.

Planerad: Planeras ofta till vecka 38-39 och går till precis som vid en kejsarfödsel med ett barn, men med mer personal inne i operationssalen.

Akut: Innebär att förlossningen startat som en vaginal födsel med värkar, men av någon anledning behöver avslutas med en kejsarfödsel.

Du kan läsa mer om planerad & akut kejsarfödsel i vår kategori “Kejsarfödsel”.

Källor: - Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta. - Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik, Studentlitteratur. - 1177.se