charlesdeluvio-2vfwTakDTIo-unsplash

Vad behöver ett nyfött barn?

Åsa Holstein

ByÅsa Holstein

Barnmorska

Vad behöver man och vad behöver man inte köpa innan barnet är fött? Förmodligen får du många tips från både vänner/familj och företag, då kan det lätt bli att man köper på sig saker som det senare visar sig att man kanske egentligen inte behövde.

Alla barn gillar olika

På samma sätt som alla graviditeter är unika, gäller samma med barn – alla är olika. Ditt andra barn kommer kanske älska bärselen, trots att ditt första ratade den. Därför kan det vara bra att ha med sig att det (med de flesta prylar som finns att köpa) är svårt att veta innan om ens barn kommer att tycka om det eller inte.

Vi reder ut vad som kan underlätta i vardagen och vad man inte behöver stressa med att köpa:

Saker som kan vara bra att ha - Babynest, bedside crib eller spjälsäng - Sovpåse - Filtar - Bärsele/bärsjal - Babymonitor - Frottéhanddukar - Blöjor - Tvättlappar i tyg - Tops - Koksalt (för att droppa i barnets näsa vid förkylning/nästäppa) - Örontermometer

Saker du inte behöver köpa innan barnet är fött - Babysitter - Blöjhink - Babygym - Badbalja - Skötväska (räcker t ex med en bra ryggsäck du har hemma) - Portabel skötbädd - Krämer till barnet - Amningskudde (du kan exempelvis stötta upp med kuddar du har hemma i början) - Leksaker - Babymobil

Det som egentligen är viktigast

  • Barnvagn
  • Bilbarnstol/babyskydd (om du har bil)
  • Blöjor
  • Skötbord
  • Något som barnet kan ha på sig
  • Sovplats för barnet

Köp efter behov

Alla barn behöver inte allt som finns på marknaden och man kan alltid köpa när behovet väl uppstår. Det mesta går att klicka hem via nätet om man kommer på i efterhand att man behöver något. Oftast finns det även enklare eller billigare versioner av allt, både att köpa nytt och i andra hand. Kanske har du till och med möjlighet att låna saker av någon du känner för att testa om det passar er innan du köper?

När det kommer till kritan är det du som väljer vad du vill köpa och inte, så fundera också utifrån vad du tror att du vill ha. Oavsett kan det vara skönt att veta att det mesta inte är livsviktigt.