child insurance 289791835

Vad ingår i en barnförsäkring?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

En barnförsäkring är ett omfattande skydd som täcker många olika händelser. De största delarna är de som täcker Medicinsk invaliditet och Ekonomisk invaliditet, men det finns även andra viktiga skydd som barnförsäkringen kan innehålla. Nedan går vi igenom vilka typer av saker de olika delarna i försäkringen täcker. Tänk på att olika försäkringsbolag erbjuder olika skydd.

Vanligtvis gäller försäkringen dygnet runt, världen över.

Medicinsk invaliditet är ett viktigt skydd som betalar ut ett större belopp om ditt barn drabbas av en bestående funktionsnedsättning av någon grad, till följd av en ersättningsbar sjukdom eller olycka. Det kan exempelvis vara diabetes eller leukemi m.fl. Ersättningen för medicinsk betalas ut som ett engångsbelopp, och beror på hur stora besvär ditt barn har och vilket försäkringsbelopp du har valt.

Ekonomisk invaliditet är ett annat viktigt skydd som ersätter barnet senare i livet om han eller hon varit med om en olycka eller drabbats av en av de sjukdomar som täcks av försäkringen, som hindrar barnet från att kunna arbeta i vuxen ålder. Det är alltså ett fördelaktigt komplement till det sociala skyddsnätet som ger begränsad ersättning vid bestående arbetsoförmåga. Ersättningen för ekonomisk invaliditet betalas ut som ett engångsbelopp.

Diagnosskydd är ett speciellt typ av skydd där ett engångsbelopp betalas ut om ditt barn skulle få vissa typer av diagnoser. Ersättningen beräknas i procent av det valda försäkringsbeloppet. Alla diagnoser som omfattas finns listade i det fullständiga villkoret hos försäkringsbolaget.

Vårdbidrag är en extra ekonomisk ersättning i försäkringen till dig som förälder om du har fått Omvårdnadsbidrag från Försäkringskassan för en sjukdom eller skada som försäkringen gäller för.

Omvårdnadsbidrag kan beviljas om barnet får en funktionsnedsättning som gör att barnet kräver mer omvårdnad och tillsyn utöver vad som är vanligt för barn i samma ålder utan funktionsnedsättning.

Försäkringsersättningen vid vårdbidrag är oftast ett månadsbelopp som finns angivet i försäkringsbrevet.

Ersättning vid sjukhusvistelse ger en ersättning per dag om ditt barn är inskrivet och vistas på sjukhus.

Ersättning vid ärr ger ditt barn ersättning om han eller hon råkar ut för ett olycksfall eller en sjukdom som ger ett bestående ärr eller annan utseendemässig förändring. Hur stor ersättningen är beror på ärrets storlek och var det sitter. Tänk på att skadan ofta måste ha krävt läkarbehandling för att senare kunna ge ersättning.

Livförsäkring ger ett engångsbelopp om ditt barn skulle avlida.

Fortsatt vuxenförsäkring är ett erbjudande till ditt barn om att teckna en vuxenförsäkring utan hälsodeklaration när barnförsäkringen går ut, vilket brukar vara vid 25 års ålder.

Utöver vad som nämns ovan har vissa försäkringsbolag tjänster som följer med barnförsäkringen utan att nödvändigtvis ingå i själva försäkringen. Ett exempel är Trygg-Hansas så kallade Familjehjälpen. Familjehjälpen är en service för den som har Trygg-Hansas barnförsäkring och behöver vägledning om samhällets stöd och ersättningar när barnet drabbats av exempelvis sjukdom eller andra svårigheter.