log out_594432403

Våga logga ut

Anja Lundström

ByAnja Lundström

Barnmorska

Klockan närmar sig midnatt och du vet att du borde sova, men du ska bara scrolla igenom Instagramflödet en sista gång eller googla snabbt efter den där söta sparkdräkten du fått tips om. Känner du igen dig? Du är inte ensam.

Svårt att varva ned

Ständig stimulans och att hela tiden vara uppkopplad och tillgänglig gör det svårt för många att varva ned ordentligt. Det är att rekommendera att stänga av mobil/surfplatta/dator/TV/telefon sista timmen innan läggdags för att hjärnan ska förstå att det är dags att sova.

Har du problem med sömnen är det viktigt att försöka vänja kroppen att du endast sover i sängen. Undvik helst helt andra aktiviteter såsom att jobba på datorn, kolla på film eller surfa på mobilen. Ljuset från en mobilskärm stör dessutom sömnen och kan lura kroppen att det är dag.

Kroppens sömnhormon påverkas

Kroppens sömnhormon, melatonin, påverkas av det blå ljuset som kommer från våra digitala skärmar. Om din skärm har en inställning med gult ljus, så kallat nattläge, kan du med fördel använda det på kvällen innan det är dags att sova, eller dra ned på ljusstyrkan för att minska påverkan på sömnen. Det finns även fördelar med att ha mobilen i ett annat rum än sovrummet under natten.

Källor:

  • Hansen, A. Skärmhjärnan: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda. Bonnier fakta, 2019
  • 1177: Stresshantering och sömn