BBHM-BirthCenter-8

Vecka 37 - Snart BF!

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

En graviditet kan kännas som en evighet, men plötsligt har man ändå passerat de magiska 37 veckorna och barnet är klart för att komma ut vilken dag som helst!

Ni som väntar på första barnet har säkert fått höra massor med gånger att det kommer gå över tiden, för det gör alla - men riktigt så är det inte. Det är vanligare att man som förstagångsmamma får gå flera dagar efter det förväntade datumet innan bebisen äntligen kommer, men alla gör det inte. Det är tråkigt att vänta, men det finns också en rad fördelar med att få lite extra tid.

Som partner kan du nu göra stor nytta. Det är vanligt att man som höggravid känner sig trött, uppgiven och kanske lite orolig inför förlossningen. Din roll nu är att prata med din partner om den stundande födseln, våga fråga saker som kanske känns lite dumma eller för intima. Ni kommer snart att vara i en situation där ni bägge kan känna er lite utelämnade. Då är det extra viktigt att ni har pratat om vad som är viktigt för er bägge.

Din roll under födandet är ju att stödja din partner, att tro på hennes förmåga att klara av den stora prestation som födandet innebär. Om du vet vad hon fasar för kan du bättre hjälpa till när just det händer.

Det finns förstås en rad praktiska saker du kan göra både innan och under förlossningen.

Sista veckorna, dagarna innan; Din partner kan tappa tron på att barnet någonsin ska komma ut, hon sover kanske dåligt och är svullen och trött i kroppen. Erbjud henne bästa platsen hemma, ordna så hon kan halvsitta riktigt bekvämt med fötter och ben upp så att svullnaden minskar. Skäm bort henne med omtanke. Försök att uppmuntra henne att vila på dagarna om hon inte sover så bra på nätterna. Det är normalt att sova dåligt i slutet av graviditeten. Många kvinnor har svårt att hitta en skön ställning, barnet tar mycket plats och man behöver ofta gå upp för att kissa även på natten.

För dig som blivande mamma närmar sig äntligen slutet på en lång graviditet. Många är förväntansfulla och känner sig redo att föda, andra behöver ännu lite mer tid innan lusten att få träffa barnet tar över från oron att föda fram det. Om du inte har slutat arbeta ännu kan det vara dags nu så du får lite tid att vila och kanske göra ordning hemma för barnet?

Det är några saker du ska tänka på för att vara så väl förberedd som möjligt. Vila om du är trött, ta det som vana att ligga ned en stund på dagen också. Din kropp mår bra av det. Håll kroppen igång genom promenader, yoga eller den träning du tycker känns bäst nu.

Ta dig tid att fundera över hur du ska hantera smärtan och tröttheten under födandet. Det kommer bli arbetsamt, du ska göra en av ditt livs största fysiska prestationer. Du kommer att klara det med hjälp av din egen inre styrka, stödet från din partner och personalen på förlossningen.

När födandet startar

Som partner kan du hjälpa till med mer handgripliga saker nu; t.ex. massage som ofta är skönt på ryggen eller fötterna, en värmedyna under magen, eller kanske ett varmt bad som också är smärtlindrande. Försök hjälpa henne att hitta sköna ställningar så ni båda kan vila tills det är dags att åka till sjukhuset.

Det är bra om ni äter, gärna något som innehåller kolhydrater och inte bara sött utan även lite salt. Det är speciellt viktigt när det är varmt ute. Drick något glas i timmen, det räcker om det inte är mycket varmt eller du ligger i ett varmt bad länge. Glöm inte att ringa till den förlossningsavdelning ni planerat föda på och tala om att det snart är tid för er bebis att födas.

Saker ni behöver ta med när ni åker in till sjukhuset:

  • Blodgrupperingsblad och ev. journal från MVC (Många MVC har datajournaler, men inte alla, därför kan du behöva ta med dina papper in till sjukhuset). Fråga din barnmorska på MVC om du är osäker.
  • ID- kort.
  • Eventuella kontanter att betala parkering och fika för partnern.

Saker som är bra att ha med sig:

  • Frukt, kanske lite godis och något gott att dricka såsom coca cola eller sportdryck.
  • Kläder till barnet, glöm inte en liten mössa.
  • Amnings-bh.
  • Morgonrock och tofflor.
  • Kamera.
  • Bilbarnstol.

Som partner behöver du tänka på att ni får med er väskan med saker att ha under och efter födseln. Det kan vara skönt för din partner att känna att du finns fullt ut som stöd för henne, därför kan det vara en god ide att ta taxi eller be någon annan att köra er till sjukhuset.

Du behöver även planera lite för dig själv så att du har kläder, sköna skor med dig och toalettartiklar. Det är bra att i förväg kontrollera om du kan köpa mat till dig själv, hur det fungerar med parkering och så vidare. De flesta sjukhus har en hemsida där all den informationen finns.