Oxytocin är ett viktigt hormon under tiden man ammar. Oxytocinets främsta uppgift är nämligen att hjälpa mjölken rinna till, genom att få cellerna i bröstet (myoepitelceller) att dra ihop när barnet börjar suga.
Oxytocinfrisättningen vid amning hjälper också kroppen att bilda mer av det mjölkbildande hormonet prolaktin, som oftast bildas i högre grad nattetid. Det kan vara till hjälp att påminna sig om det när barnet väcker dig mitt i natten och vill amma; att det faktiskt ger en extra boost för mjölkproduktionen.
Oxytocinet kan göra dig extra lyhörd
All stimuleringen av dina bröst leder till en stor oxytocinfrisättning. Utöver att mjölken lättare bildas och rinner till får du även en känsla av extra lugn, och kan till och med bli så trött att det upplevs svårt att hålla ögonen öppna. Oxytocinet svarar också för att du blir extra lyhörd för ljud och störande moment. Skulle barnet hicka eller skrika till vaknar du snabbare på grund av det höga påslaget av oxytocin i kroppen, lättare än en person som inte har samma hormonnivåer i sitt blod. En ökad frisättning av oxytocin vid amning hjälper också livmodern att dra ihop sig de första veckorna efter födseln. Det är en vanlig orsak till att många kvinnor känner smärta över livmodern i samband med amning. Om smärtan inte är hanterbar kan en värmekudde, TENS-apparat eller receptfria läkemedel användas som smärtlindring.
Om du av olika skäl inte ammar ditt barn, kan hud mot hud-kontakt i samband med matning av barnet vara positiv för både din och barnets hälsa, tack vare det kroppsegna oxytocin som då frisätts. Det hjälper din livmoder att dra ihop sig samt gör dig lugnare och tryggare.
Källa:
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- 1177.se