Barn har olika personlighet och temperament redan från födseln. Vissa barn är lätta att lära känna, medan andra tar lite längre tid. En del är tydliga i sina signaler, medan andra inte är lika tydliga. Inget är rätt eller fel. När du väl lärt känna ditt barns signaler blir det lättare att tolka och möta dess behov.
Så kan du främja anknytningen
För en del föräldrar börjar kärleksbandet till barnet under graviditeten, för andra är det när barnet föds och för vissa kan det dröja. Det finns en hel del du kan göra för att främja anknytningen till ditt barn:
- Barnets behov – Du kan påverka anknytningen till barnet genom att prova dig fram till vad barnets behöver som mat, närhet, blöjbyte eller rapa.
- Hud mot hud – Studie visar att när barnet ligger hud mot hud (med näsan fri), börjar mamman/pappan/partner att prata med sitt barn och barnet ger små läten tillbaka.
- Passa på när barnet är vaket – När barnet har korta stunder av nöjdhet och vakenhet så passa på att ha en social stund med ditt barn.
- Var närvarande och umgås – Det stärker samspelet tidigt er emellan när du sjunger med ditt barn, tittar/ser in i barnets ögon, ler, gör roliga ljud, vyssjar, masserar. Ta en extra stund för umgänge vid exempelvis blöjbyte på skötbordet.
- Prata med ditt barn – Börja redan tidigt att prata med ditt barn. Gärna med positiva ord. Hitta ert sätt att kommunicera.
- Amning/matning – Att amma/mata ditt barn är så mycket mer än bara mat. Det är närhet, trygghet, lugn och ro och tröst för barnet.
- Tänk och känn att du är den bästa föräldern – För barnet är du alltid den bästa mamman/pappan/föräldern. Barnet känner igen din röst från graviditeten och ditt ansikte är så intressant.
- Begränsa skärmtid när barnet är vaket – Försök att använda mobil och Ipad när barnet sover.
Efter ca 3–6 veckor får du gensvar med ett leende som går rakt in i föräldrahjärtat. Senare när du pratar med ditt barn, lyssnar barnet och när du tystnar, svarar barnet med joller.
En samvaro med barnet där du kanske pussar på fötterna eller berättar rim och ramsor, läser böcker är också positiv stimulans för barnets hjärnas utveckling.
Efter ca 3–6 veckor får du gensvar med ett leende som går rakt in i föräldrahjärtat. Senare när du pratar med ditt barn, lyssnar på barnet och när du tystnar, svarar barnet med joller.
En samvaro med barnet där du kanske pussar på fötterna eller berättar rim och ramsor, läser böcker är också en positiv stimulans för barnets utveckling.
Den första tiden
Den första tiden med barnet är ofta skör och känslig. Alla föräldrar känner sig mer eller mindre stressade i omgångar. De kan både vara över omställningen att bli förälder, men för en del handlar det också om saknaden av det tidigare livet.
Det tar tid att lära känna sitt barn. Om amningen inte fungerar eller om du känner stor oro, är det vanligt med en känsla av otillräcklighet. Du är inte ensam om den känslan.
Vila på dagen när barnet sover, om du sover dåligt på nätterna. Kanske kan du krypa ned i sängen en dag, eller gå ut en stund i friska luften. Ta en dag i taget. Respektera din upplevelse och sök stöd i omgivningen om det är möjligt. Kom ihåg att du är den bästa för ditt barn och att du gör ditt bästa.