pills-3151088 960 720

Vitaminer, mineraler och järn

Barn behöver vitaminer och mineraler för att växa och utvecklas, men det är mycket bättre att få dem från maten än från tillskott. Många vill ändå ge sina barn extra vitaminer och mineraler, för säkerhets skull. Men små barn kan få för mycket av vissa ämnen om de får tillskott, vilket kan göra större skada än om de får för lite. Ge därför inte andra tillskott än D-droppar till ditt barn utan att först rådgöra med sjuksköterskan på BVC.

D-droppar

Små barn får inte tillräckligt med D-vitamin via maten. För lite D-vitamin kan göra att barnets skelett inte utvecklas som det ska. Därför behöver du fortsätta ge D-droppar varje dag ända tills barnet är två år. Vissa barn behöver D-droppar även efter två år. Det gäller:

  • barn med mörk hudfärg, eftersom pigmentet gör att det bildas mindre D-vitamin i huden
  • barn som inte vistas utomhus så ofta eller som även på sommaren bär kläder som täcker ansikte, armar och ben när de är utomhus
  • barn som inte äter fisk
  • barn som inte får mat som berikas med D-vitamin, till exempel mjölkprodukter och matfetter. Läs på förpackningen.

Fortsätt med D-dropparna om barnet stämmer in på någon av punkterna ovan. Är du tveksam är det bättre att fortsätta med dropparna än att låta bli.

Järn

Järn är ett näringsämne som små barn har svårt att få tillräckligt av. Järnberikad gröt eller välling är därför bra även under barnets andra levnadsår. Kött, blodpudding, palttunnbröd och annan blodmat är också rika på järn. Bönor, kikärter, linser, tofu och en del nötter och frön är vegetariska järnkällor.

Information från Livsmedelsverket