AdobeStock 567630759

Yrsel

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Under den första trimestern går blodtrycket ned, något som kan orsaka yrsel och i vissa fall så pass mycket att du svimmar. Att sitta en stund på sängkanten innan du reser dig samt att inte stå rakt upp-och-ned under längre stunder brukar hjälpa mot yrsel. I andra trimestern går blodtrycket upp igen, vilket brukar göra att yrseln blir bättre eller helt försvinner. Samtidigt försvinner risken för att svimma.

När barnet i livmodern växer och blir större kan du bli yr om du ligger platt på rygg. Det kallas för ”vena cava symptom” och beror på att barnet i livmodern komprimerar (trycker ihop) en stor ven som ligger bakom livmodern, mot ryggen, och för upp syrefattigt blod tillbaka till hjärtat. Det är ofarligt, men kan upplevas obehagligt. Försök att komma över på vänster sida, så försvinner yrseln snabbt. Du kan prova att lägga en kudde under höger skinka/sida av ländryggen, så att barnet/livmodern tippar lite åt vänster sida, då ligger du inte helt platt på rygg och livmodern komprimerar inte vena cava.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
  • 1177.se