AdobeStock_445216494

Avslappning & andning

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

De flesta kvinnor har ungefär samma fysiska förutsättningar att föda barn. Det som oftast skiljer sig är de känslomässiga förutsättningarna, det är oftast det som avgör om det blir en bra upplevelse eller inte. Känslan av trygghet och förtroende från omgivning är förstås betydelsefull. Men även att kunna slappna av både mentalt och kroppsligt betyder mycket. Kan du slappna av och andas lugnt löser sig det mesta.

Det finns många olika typer av kurser. Vissa läser allt de kommer över och går på alla kurser som finns. Andra väljer att läsa en bok och eventuellt gå på någon kurs, vissa vill inte ens tänka på förlossningen utan tänker att det säkert ordnar sig på plats.

Viktigast är att utgå helt och hållet från sig själv. Profylax är kanske det vanligaste sättet att förbereda sig på, men även yoga, hypnobirth, mental träning med mera finns att välja på.

Alla barnmorskemottagningar är skyldiga att tillhandahålla föräldrautbildning och de ser olika ut i upplägget. Ett gott råd är att oavsett vilken metod du väljer så är det betydelsefullt att du reflekterar över den kunskap du får. Sätt kunskapen i ett känslomässigt perspektiv och fundera över vilken betydelse den får för att hjälpa dig genom födandet.

Källor: - Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.