BBHM-BirthCenter-48

Bra att veta om amningen

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Som pappa/medförälder kan du göra allt med barnet som mamman kan – förutom att just amma. Men barnet och du behöver också få tid att knyta an till varandra och barnets mamma kan behöva en paus.

Studier har till exempel visat att pappans/medförälderns närvaro under de första timmarna på BB ger ett stöd som bland annat hjälper mamman att få igång amningen.

Pappans/medförälderns attityd och kunskap till amning är en av de viktigaste faktorerna för hur mamman själv ser på saken. Ju positivare hen är till amning desto längre ammar kvinnan, det har forskning visat.

Vi tar upp några viktiga områden för dig som pappa/medförälder att känna till och fundera kring:

Anknytning Ett bra sätt till anknytning är att låta barnet ligga hud mot hud på din mage. Då ligger barnet som en liten groda i bara blöjan på din bara mage så att ni har hud mot hud. Det är viktigt att hålla koll på att barnet har fria luftvägar (att näsan är fri) och kan andas, därför behöver du vara vaken när du har barnet hud mot hud.

Du kan också till exempel lära dig om spädbarnsmassage, ta hand om kvällsbadet eller blöjbyten. Det enda du alltså inte kan göra är att amma, men allt annat som rör att ta hand om ert barn, kan ni båda göra. Tänk på att ni båda är viktiga för barnets bästa och många gånger handlar det om att våga ta för sig.

Att känna sig utanför Mamman kan känna sig ensam om amningen och partnern kan känna sig utanför. Det är viktigt att ni kommunicerar med varandra för att undvika missförstånd. Försök att sätta ord på tankar och känslor och berätta för varandra hur ni tänker och känner. Umgås tillsammans med barnet för att lära känna det. Men umgås också var och en för sig tillsammans med bebisen. Mamma- och pappa-/partnerhjärtat är vidöppet för barnet och det tar ofta tid innan ni känner er som trygga föräldrar. Gör det som ni känner är bäst för barnet.

Relationen Det brukar främja relationen när båda föräldrarna är delaktiga och delar på ansvaret för barnet. Försöka också att måna om varandra. Mamman kan behöva lite extra stöd med amningen och att få komma i från lite, medan pappan/medföräldern kan behöva mer tid tillsammans med sitt barn. Båda behöver egentid. Bara ni vet hur behoven ser ut i er familj. Nu när ni blivit en person till finns fler behov att ta ställning till. Om ni pratar öppet om det och uppmärksammar varandras behov brukar man hitta bra lösningar.

Några tips:

  • Fortsätt att kramas, om båda vill det.
  • Turas om att få sova och hjälp varandra att få egentid.
  • Tänk att den här tiden med en liten bäbis hemma är en väldigt kort tid i era liv.